Öten haltak meg koronavírus-fertőzöttként szerdán

2021. július 8. – 09:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Új napi fertőzöttek száma: 55 (az előző napi adatokhoz képest +11)
  • Előző napon elhunytak száma: 5 (az előző napi adatokhoz képest +4)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 72 (az előző napi adatokhoz képest -8)
  • Közülük lélegeztetőgépre szorulók száma: 13 (az előző napi adatokhoz képest -4)
  • Napi mintavételek száma: 5765 (az előző napi adatokhoz képest -678)
  • Az első dózissal oltottak száma: 5 523 878 (az előző napi adatokhoz képest +4383)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 5 126 330 (az az előző napi adatokhoz képest +23 483)

Az előző napon meghalt öt emberrel a koronavírussal összefüggésben elhunytak száma meghaladta a harmincezret. Az áldozatokra civilek és politikai pártok is emlékeztek korábban. Április elején húszezer, sorba rakott, számozott kavicsot raktak ki az áldozatok emlékére a Margitszigeten, április 20-án pedig a Parlament előtt gyújtottak gyertyákat az ellenzéki pártok. Az Ember, nem adat oldalon pedig a stilizált, rajzolt alakokhoz rendelheti hozzá bárki koronavírussal összefüggésben elhunyt szerette arcképét vagy adatait, hogy digitálisan emléket állítson neki.

A járványügyi adatok a hivatalos közlések alapján továbbra is kedvezően alakulnak: a Nemzeti Népegészségügyi Központ hétfői tájékoztatása szerint a koronavírus örökítőanyagának szennyvízben mért koncentrációja egyik mérőponton sem emelkedett. A koncentráció mindenhol alacsony, a tendencia pedig stagnálást mutat. Ez alapvetően is jó hír, annak fényében meg különösen, hogy mivel a beoltottak száma múlt hét pénteken elérte a 5,5 milliót, eltöröltek számos korlátozást, köztük a beltéri kötelező maszkviselést is.

A világon most már összesen 185 024 418 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 000 767 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint csütörtök reggeli adatai szerint. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen – írta meg az MTI csütörtökön reggel.

Több országban romlanak a járványügyi adatok. Dél-Koreában például féléves csúcsra emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma, ami táplálja azokat a félelmeket, hogy az országon a nyáron végigsöpör a járvány negyedik hulláma. A bezzegországnak számító Izraelben újra a márciusi szinten van az egy nap alatt diagnosztizált új koronavírus-fertőzöttek száma, az új fertőzöttek fele iskolás.

A pandémia újbóli erősödése miatt már mintegy 50 ezer izraeli tartózkodik otthoni karanténban. A kórházban ápoltak száma is emelkedett, de a súlyos eseteké és a lélegeztetést igénylőké nem drasztikusan, ami azt mutatja, hogy az oltás továbbra is nagy arányban nyújt védettséget a súlyos szövődményekkel szemben.

A WHO veszélyhelyzeti igazgatója szerint a járvány nagyon veszélyes kiújulása fenyeget szerte a világon, így Európában is. „Szeretném megkérni a kormányokat, ne herdálják el az eddig elért eredményeket” – jelentette ki genfi sajtótájékoztatóján Michael Ryan. „Az az elgondolás, hogy mindenki védett, és minden visszatér a régi kerékvágásba, nagyon veszélyes feltételezés, a világ bármely részéről van szó” – mondta a WHO-vezető. Emellett a WHO felszólította azokat az országokat – köztük az Egyesült Államokat és Svájcot –, amelyek már a 12–15 éves gyermekeket is oltják, hogy a gyermekek oltása helyett adják át a védőoltásokat a szegény országok vakcinával való ellátását segítő Covax programnak.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!