Emelkedik a fertőzöttek száma Izraelben, a felük iskolás

2021. július 6. – 13:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Meredeken emelkedik, újra a márciusi szinten van az egy nap alatt diagnosztizált új koronavírus-fertőzöttek száma Izraelben – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet kedden. Az MTI szemléje szerint hétfőn már 501 új vírushordozót azonosítottak az elvégzett 72 896 teszttel, ez 0,7 százalékos pozitivitási arányt jelent.

Az új fertőzöttek fele iskolás. A pandémia újbóli erősödése miatt már mintegy 50 ezer izraeli tartózkodik otthoni karanténban. Emelkedett a kórházban ápoltak száma is: 73-an vannak kórházban, de továbbra is csak 33 súlyos esetet tartanak nyilván, és 16 ember van lélegeztetőgépen.

Jelenleg egy súlyosan fertőzött és hat közepesen fertőzött település van az országban: ebbe a kategóriába sorolták többek közt Tel-Avivot és Petach-Tikvát is. Tizenhat enyhén fertőzött települést határoztak meg, és 257 helyet továbbra is zöldnek, vagyis csak elhanyagolható mértékben vagy egyáltalán nem tartanak fertőzöttnek Izraelben.

A 12-15 éves korosztályban nagy erőkkel zajlik az oltási kampányt: a 10 és 20 év közöttiek 36,3 százaléka egyszer, 24,3 százaléka pedig már kétszer is megkapta a Pfizer és a BioNTech közösen kifejlesztett vakcináját.

Az egészségügyi minisztérium kutatása szerint csaknem 30 százalékkal csökkent a Pfizer-oltások hatékonysága mind a fertőzések, mind a tünetek kialakulásának megakadályozásában, de a kórházba kerülés és a súlyos megbetegedés ellen továbbra is 93 százalékos hatékonyságot mértek Izraelben. Ennek köszönhetően továbbra is csak nagyon lassan emelkedik a kórházi ellátást igénylő esetek száma, szemben a korábbi hullámokkal.

A további lépések előtt, az esetleges harmadik oltás szükségességéről szóló döntés előkészítésére Naftali Bennett miniszterelnök és Nicán Horovic egészségügyi miniszter megrendelt két tanulmányt az egészségügyi hatóságoktól. Az első az oltott fertőzöttekre összpontosít, és az oltás hatékonyságát, illetve esetleges csökkenő mértékét vizsgálja meg a különböző korcsoportokban és háttérbetegségek esetén, a másik tanulmány pedig a vakcinázott betegek immunitását fogja mérni szerológiai tesztekkel.

Miután a Palesztin Hatóság előbb aláírta, majd elutasította egy hasonló egyezmény megkötését Izraellel, Jeruzsálem Dél-Koreának ad át három héttel a szavatosság lejárta előtt 700 ezer adag Pfizer-vakcinát. Cserébe az év vége előtt Izraelbe jutnak majd el az eredetileg Dél-Koreának szánt oltások. Izraelben eddig az ország lakosságának kb. 60,9 százaléka kapta meg legalább egyszer az oltást, az ország helyzetét ebben a cikkünkben elemeztük részletesen.

Frissítés 2021.07.14-én:

Cikkünkben meredek emelkedésről írtunk, de az adatok akkor még fokozatos, ám nem meredek emelkedést mutattak, az akkori számok kb. a március végi adatokkal voltak egy szinten.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!