Legyen arcuk a koronavírus áldozatainak – emlékoldalt indított két önkéntes

2021. április 22. – 15:01

frissítve

Legyen arcuk a koronavírus áldozatainak – emlékoldalt indított két önkéntes
Forrás: embernemadat.hu

Másolás

Vágólapra másolva

Ember, nem adatnéven weboldalt hozott létre két önkéntes a már több mint egy éve tartó koronavírus-járvány halálos áldozatainak emlékére. Az első változat március második felére készült el, végleges formájában pedig egy hete érhető el – írja a 444.hu. Az oldalon huszonöt ezernél is több, egyelőre anonim alak, férfiakról és nőkről készült rajz látható, minden napnál éppen annyi, ahányan aznapra a hivatalos statisztika szerint elhunytak. Az oldalon a stilizált alakokhoz képeket, neveket, leírást is lehet rendelni, nyilvánosan megemlékezhetnek a hozzátartozók szeretteikről. Ehhez az adatokat emailen vagy Google dokumentumban (akár ide kattintva) kell elküldeniük.

Arról, hogy a gyász megélése mennyivel nehezebb most, a koronavírus idején a halált alapvetően tabuként kezelő társadalmunkban, néhány nappal ezelőtt ebben a cikkünkben foglalkoztunk részletesen.

Az oldat ötletgazdái, A. és Zs. a lapnak azt írták, február közepén kezdtek el gondolkodni arról, „hogyan lehetne szemléletesebbé tenni, hogy mennyi tragédia történik körülöttünk, hogy a reggelente bejelentett korona számok életeket jelentenek. Tehát elkezdtünk valamit létrehozni, ami digitális formában képes olyan emlékező és figyelemfelhívó szerepet betölteni, mint egy emlékmű” – írták emailben küldött kérdéseikre. Nem akartak tétlenül ülni,

„egy ilyen járvánnyal nem lehet nem foglalkozni”

– tették hozzá.

„Segíts, hogy megtörjük a számok elhomályosító, tompító erejét. A közönyt, az értetlenséget. Segíts, hogy arcokat kapcsolhassunk az adatot alkotó emberekhez. Ha van a járványnak olyan áldozata, akiről megemlékeznél, küldj nekünk vele kapcsolatban valamit. Amit megosztanál másokkal. Jelenleg az elhunytakról a nemükön, életkorukon és betegségeiken kívül csak egy sorszámot lehet látni. Ezt a sorszámot kell élő szavakkal, személyes emlékekkel helyettesíteni. Mert ennyit még tehetünk, így talán leróhatjuk a kegyeletünket, visszahelyezhetjük a hangsúlyt az egyes emberek életére és halálára.”

– áll a projekt leírásában. Hozzáteszik azt is, hogy bármikor bármelyik részt lehet változtatni vagy akár vissza is vonni.

Április elején húszezer, sorba rakott számozott kaviccsal emlékeztek a koronavírus hazai áldozataira a Margitszigeten, áprilsi 20-án pedig a Parlament előtt gyújtottak gyertyákat az ellenzéki pártok az áldozatok emlékére. Az Ember, nem adat weboldalnál egyelőre nem merült föl politikai kapcsolódás a háttérben.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!