Merkely Béla: Nem lesz Magyarországon negyedik hullám

2021. május 23. – 14:54

Másolás

Vágólapra másolva

„Nem lesz negyedik hullám, se most, sem pedig szeptemberben. Nem tud egy olyan mutáció kialakulni, ami Magyarországon ismételt járványt okozzon, mert nagyon magas az átfertőzöttség, és nagyon magas az átoltottság is, és nemcsak egy fajta vakcinával oltottak, hanem sok fajta vakcinával. Én örülök annak, hogy nemcsak egy vakcinára épül a magyar védekezés, mint sok országban.”

mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a TV2 Propaganda című műsorában.

Azt nem fejtette ki, miért örül a többféle vakcinának, mert elvileg – és a kormányzati kommunikáció szerint is – mindegyik kellőképpen hatásos. Bár nem sokkal előtte arról is beszélt, hogy a kínai vakcina elölt vírust tartalmaz, ezért a vírus többféle része ellen alakíthat ki védelmet, valószínűleg erre utalt itt. (Ez a feltevés egyébként egyelőre nem igazolt tudományosan.)

Jelentenek-e veszélyt a variánsok?

A fenti idézetből a leginkább figyelemre méltó részlet a vírus mutálódása révén kialakuló variánsokkal kapcsolatos megjegyzése, azaz hogy a magas átoltottság és átvészeltség miatt nem tud olyan variáns kialakulni, amely itthon járványt okozhatna. Ezt a nézetet számos más szakértő nem osztja. Egy április végi online beszélgetésen például Oroszi Beatrix epidemiológus és Jakab Ferenc virológus is arról beszélt, hogy könnyen elképzelhető egy negyedik hullám kialakulása, mégpedig pontosan a variánsok miatt.

Ahogy arról a napokban írtunk, épp az indiai variáns európai megjelenése miatt intenek fokozott óvatosságra a szakértők, mert az eddigi vizsgálatok alapján ez a vírusváltozat a hazai harmadik hullámot is beindító brit variánsnál is gyorsabban terjed, és sem a lakosság védettsége nem elég magas, sem a járvány számai nem elég alacsonyak még ahhoz, hogy ezen a ponton kizárhassuk a negyedik hullámot.

Az Egyesült Királyságban, ahol a magyarországinál is magasabb az átoltottság, az oltási rendet is átalakították az indiai variáns miatt, mert a terjedése veszélybe sodorta a nyitási terveket. Most a kutatók szerint arra kell figyelni, hogy pontosan mennyivel fertőzőképesebb az indiai variáns a britnél, mert ebből fog látszódni, hogy mekkora problémát okozhat, képes lehet-e előidézni egy negyedik hullámot. Jó hír, hogy az első vizsgálatok szerint a jelenleg használt vakcinák jól védenek ez ellen is.

Sokáig jó lesz az oltás, nem kell harmadik adag

„Nem lesz Covid 2022-ben. Magyarországon már a nyáron sem lesz. Covid-esetek lesznek, elsősorban azok, akik nem veszik föl a vakcinát, azok akár külföldi úton vagy bárhol megkaphatják, de az, aki átesett és be van oltva, azok olyan mértékben védettek, hogy ott komoly történet nem lehet”

– tette még hozzá Merkely.

A rektor gyakran a covidos kérdésekben megnyilvánuló szakemberek optimistábbjai közé tartozik, de volt már, hogy beigazolódott ez az optimizmusa. Tavaly májusban például, amikor sok szakértő inkább egy-másfél évvel későbbre várta a bevethető vakcinákat, ő azt mondta, hogy novemberben reménykedik. Az elsőként engedélyezett Pfizer–BioNTech-vakcinát végül december elején valóban engedélyezték is az Egyesült Királyságban, december végén pedig már Magyarországon is elkezdtek oltani vele.

„Én biztos vagyok benne, hogy az oltás sokkal tovább tart, mint fél év. Ennek ellenére van olyan oltás [gyártó], aki azt mondja, hogy hát biztosan kell majd egy harmadik, mert ezt biztos el akarja adni”

– mondta Merkely, azt sugallva, hogy a harmadik oltás lehetősége csak üzleti érdekből merülhet fel. A rektor korábban is beszélt már arról, hogy szerinte nem lesz szükség harmadik adagra. Ez a lehetőség a legtöbb gyártónál felmerült, áprilisban például a Pfizer vezére beszélt erről, de a kínai Sinopharm gyártója is közölte még márciusban, hogy vizsgálják ennek a szükségességét. Az Egyesült Arab Emírségekben pedig már el is kezdték beadni a Sinopharm-vakcina harmadik adagját. Az Egyesült Királyságban is készülnek a harmadik adagokra, de Orbán Viktor miniszterelnök is kitért erre a lehetőségre a pénteki rádióinterjújában.

Lehet gyógyítás mellett is kamerázni

A műsor egy másik részletében Merkely bemutatta a műsorvezető Till Attilának a Covid-osztály működését, körbe is vezette a stábot, illetve egy épp ott ápolt betegen meg is mutatta a kezeléshez használt egyik gép csöveit. Ez azért figyelemre méltó, mert a Covid-osztályokra a média nagyon ritkán nyer betekintést, hiába kéri.

Képernyőkép a TV2 Propaganda című műsorából
Képernyőkép a TV2 Propaganda című műsorából

Márciusban 28 szerkesztőség, köztük a Telex is nyílt levélben kérte az operatív törzstől és a kormánytól, hadd tudósíthasson a kórházakból. A Magyar Orvosi Kamara is részletesebb adatközlést, tudósítási lehetőséget kért a médiának. A kormány részéről Kovács Zoltán kommunikációs államtitkár a Facebookon azt írta, hogy „a kórházakban gyógyítani kell, nem kamerázni”, Orbán Viktor szerint pedig „nem most kell bemenni a kórházakba kamuvideókat és álhíreket gyártani”.

A Propaganda teljes adása itt nézhető meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!