Részletesebb adatközlést, tudósítási lehetőséget kér a média számára a MOK

2021. április 6. – 14:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem sokkal azután, hogy 28 szerkesztőség, köztük a Telex is nyílt levélben kérte, hadd tudósíthasson a kórházakból, Kovács Zoltán kommunikációs államtitkár a Facebookon azt írta, hogy „a kórházakban gyógyítani kell, nem kamerázni”, Orbán Viktor szerint pedig „nem most kell bemenni a kórházakba kamuvideókat és álhíreket gyártani”. Ezután történt az is, hogy már az oltópontokról is kitiltották az újságírókat, mondván, „az oltással kapcsolatos megnövekedett médiaérdeklődés ne akadályozza magát az oltási tevékenységet”, az MTVA meg úgyis majd beszámol mindenről. Röviden tehát fölöslegesnek tartják a sajtó helyszíni tudósítását, hiszen a közmédia úgyis megfelelően tájékoztat.

Most a két hete szigorú intézkedésekért kiáltó Magyar Orvosi Kamara tett közzé egy hosszú bejegyzést a Facebookon ebben a témában. Azt írják:

„Közös felelősségünk, hogy legyőzzük a járványt, de ez csak a nehézségeket elismerve, az esetleges hibákat felismerve és kijavítva, azokból tanulva, együttes erőfeszítéssel sikerülhet!”

Deklarálják, hogy a világban pandémia zajlik, ami egy természeti csapás, egy katasztrófa, így mindenütt gondokat okoz, „komoly kihívás elé állítja a társadalmi és különösen az egészségügyi rendszereket. A megbetegedésre hatékony terápia, a járvány kezelésére minden szempontból tökéletes, kipróbált stratégia egyelőre nincs – tökéletes megoldás nem is lesz. A járvány korábbi hullámai során fejlett és színvonalas egészségüggyel rendelkező országok, területek (többek közt Lombardia, New York városa és állama, Nagy-Britannia több területe) kerültek nagyon nehéz helyzetbe, »térdeltek le«️, kértek és kaptak külső segítséget.”

Kijelentik, hogy a harmadik hullám súlyos veszteségekkel jár,

„továbbra is napi többszázas halálozást, sok ezer új megbetegedést okozva, és így hatalmas kihívás, megpróbáltatás elé állítva már a járvány előtt is megújulásra, komoly átalakításra szoruló egészségügyi rendszerünket”.


Kérik, hogy a média szabadon számolhasson be és közvetíthessen a kórházakból, illetve hogy az egészségügyi dolgozók megszólalhassanak. Indokolják ezt egyebek mellett azzal, hogy „a baj objektív nagyságát, valós képeit látva az egyéni felelősségvállalás, a járványügyi védekezés személyes része – így a távolságtartás, maszkviselés, higiénés szabályok betartása – felerősödnének, ezáltal az új megbetegedések száma és velük az egészségügyre nehezedő hatalmas nyomás csökkennének, (…) mert a járványt tagadó, oltásszkeptikus hangok elhalkulnának, az oltást felvenni szándékozók jelenleg még a célhoz képest alacsony száma – nemzetközi példákra alapozva – jelentősen megnőne, lehetővé téve, meggyorsítva így a nyájimmunitás vakcináció általi elérését, mert az egészségügyi dolgozók megérdemlik, hogy hősiességük valóban látható legyen”.

A bejegyzés szerint a részletesebb adatközlésre is szükség lenne, egyebek mellett részletesebben kellene közölni a területi bontást, és a MOK szerint fontos lenne közzétenni, hogy a kórházban kezeltek közül hányan estek ki például halálozás és hányan gyógyulás miatt.

A médiától és az egészségügyi dolgozóktól pedig azt kérik, hogy ha adott lesz számukra a lehetőség, akkor „objektíven mutassák be a járványügyi védekezés nehézségeit, buktatóit, valamint sikereit és magasztos pillanatait egyaránt”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!