A média azt kérte, hadd tudósítson a kórházakból, erre az oltópontokról is kitiltották

A média azt kérte, hadd tudósítson a kórházakból, erre az oltópontokról is kitiltották
80 év felettiek koronavírus elleni oltása egy 5. kerületi háziorvosi rendelőben – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Miután a húsvét alatt a budapesti szakrendelőket is bevonták az oltási programba a kórházi oltópontok és a háziorvosi rendelők mellé, „szükségessé vált a közvélemény tájékoztatásával kapcsolatos kommunikációs szabályok kialakítása” – írta a rendelők vezetőinek címzett levelében Takács Péter, az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) alap- és szakellátásért felelős főigazgató-helyettese.

A gyakorlatban a szabályok kialakítása azt jelenti, hogy az újságírókat nem engedik be az oltópontokra tudósítani.

A rendelőket arra kérik, hogy „ne fogadjanak riport- és interjúkészítés céljából televíziós stábokat vagy újságírókat”. Takács ezt azzal indokolja, hogy „az oltással kapcsolatos megnövekedett médiaérdeklődés ne akadályozza magát az oltási tevékenységet”. A leveléből kiderül, hogy az OKFŐ nem tartja problémásnak a tájékoztatásnak ezt a korlátozását, mert „a szükséges képi dokumentációt (vágóképek, fotók) az oltási folyamatról az MTVA elkészíti és díjmentesen minden olyan médiaszereplő rendelkezésére bocsátja, aki erre igényt jelent be” – azaz fölöslegesnek tartják a sajtó helyszíni tudósítását, hiszen a közmédia úgyis megfelelően tájékoztat.

A levelet Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere tette közzé Facebookon:

Nem most kell álhíreket gyártani

A levél sajátos válasznak is tekinthető arra, hogy a héten 28 szerkesztőség, köztük a Telex is nyílt levélben fordult a kormányhoz és az operatív törzshöz, hogy engedjék a magyar sajtót, így a magyar nyilvánosságot tájékozódni arról, mi történik a járvány közepette a magyarországi kórházakban. A szerkesztőségek többek között azt kérték, hogy engedjék be az újságírókat és forgatócsoportokat a magyarországi kórházak Covid-osztályaira és az oltópontokra, és tegyék lehetővé, hogy az egészségügyi dolgozók szabadon nyilatkozzanak.

Minderre a kormány részéről előbb Kovács Zoltán kommunikációs államtitkár reagált úgy, hogy „a kórházakban gyógyítani kell, nem kamerázni”. Orbán Viktor pedig annyit mondott, „nem most kell bemenni a kórházakba kamuvideókat és álhíreket gyártani”. A levelet aláíró szerkesztőségeknek semmi ilyesmi célja nem volt, a felvetés arra irányult, hogy a kórházak, orvosok munkáját semmiben sem hátráltatva, korrekten számoljunk be a világjárvány első vonaláról, az egészségügyről.

Az orvosok is beengednék a sajtót

Érdekesség, hogy az orvosok, azaz maguk az érintettek a jelek szerint nem értenek egyet azzal, hogy a sajtó tájékoztató funkciójának megvalósítása ellehetetlenítené a munkájukat, sőt maguk is támogatják a szerkesztőségek kérését.

A Magyar Orvosi Kamara a kezdeményezésre úgy reagált, hogy az elnökségük „messzemenőkig elkötelezett a transzparencia mellett, a járvánnyal kapcsolatos kérdésekben számtalan alkalommal kértük a kormányzatot ennek megvalósítására”. Mint írták, „hisszük, hogy a polgárok alapvető döntéseinek (oltás, korlátozó intézkedések fegyelmezett betartása) meghozatalát elősegítené, ha szembesülnének a valós helyzettel, azzal, amit az egészségügyi dolgozók nap mint nap átélnek.”

„Nagyon fontos lenne, hogy a sajtó munkatársai bejuthassanak az egészségügyi intézményekbe, és objektíven bemutathassák azt, hogy milyen heroikus küzdelem zajlik a kórházakban. […] Nem gondoljuk, hogy ezzel akadályoznák az a kórházban zajló munkát, sőt, azzal, ha a tudósítások következtében az emberek komolyabban vennék a járványügyi szabályokat, csak segítenék az egészségügyi dolgozókat abban, hogy csökkenjen rajtuk a jelenlegi nyomás”

– mondta Tóth Judit Mária, a Magyar Orvosok Szakszervezetének alelnöke is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!