1541 új fertőzöttet, 106 újabb halálos áldozatot regisztráltak

2021. május 7. – 09:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Napi új fertőzöttek száma: 1541 (az előző naphoz képest: -139)
  • Napi új halálos áldozatok száma: 106 (az előző naphoz képest: -18)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 3855 (az előző naphoz képest: -249)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 445 (az előző naphoz képest: -40)
  • Napi mintavételek száma: 18 647 (az előző naphoz képest: -2243)
  • Az első dózissal oltottak száma: 4 203 873 (az előző naphoz képest: +50 835)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 2 406 684( az előző naphoz képest: +91 256)

A hivatalos tájékoztatás szerint a gyógyultak száma jelenleg 553 836, az aktív fertőzötteké 206 949-re mérséklődött. Kérik, hogy a 16–18 évesek május 7. éjfélig regisztráljanak a vakcinainfo.gov.hu-n, hogy majd tudják oltani őket Pfizer-vakcinával.

A csütörtöki kormányinfón újabb információk derültek ki a hazai szabályozásokról, köztük hogy a védettséggel nem rendelkezőknek augusztusig biztosan fennmaradnak a járványügyi korlátozások, ráadásul Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt is elmondta, hogy a nemzeti konzultációban 65 százalék javasolta, hogy itthon legyen különbség az oltott és nem oltott emberek között.

Kiderült még a kormányinfón, hogy a héten kevés Moderna- és Pfizer-vakcina lesz elérhető, mert azokat félre kell tenni a fiataloknak és a második dózisnak, de jövő héttől hetente átlagosan 120–180 ezer Pfizer és Moderna érkezik, amiket első oltásként tudnak majd beadni. Ez szembemegy azzal, amit Orbán mondott a rendkívüli Pfizer-nap környékén, hogy még hetekig nem lesz elérhető a Pfizer-vakcina.

A védettségi igazolványt az első oltás beadása után adják ki az érintetteknek, ám Gulyás szerint a kormány előtt van egy előterjesztés, miszerint a dokumentum érvényességét veszti annál, aki nem adatja be a második oltást. Beszéltek az AstraZeneca körüli kavarodásról is, vagyis hogy valakinek 4, másnak meg 12 hétre adnak időpontot második oltásra, amióta múlt pénteken Müller Cecília bejelentette, hogy akinek sürgős, az kérheti 12 hétnél előbb is a második adagot (akár már 4 hét múlva is).

Sőt, az AstraZenecával oltottak közül sokan azt tapasztalták, hogy bár a helyszínen kapott papírjukra 4 héttel későbbi időpont került, az EESZT-be belépve 12 héttel későbbi időpontot láttak. Az Országos Kórházi Főigazgatóság megkeresésünkre azt írta, hogy az oltási kártyán lévő időpontot kell figyelembe venni, nem az EESZT-ben lévőt, ennek okáról itt írtunk.

Friss hír még vakcinaügyben, hogy Oroszország bejegyezte a Szputnyik Light névre keresztelt oltást, amely az orosz Szputnyik V vakcina egyadagos változata, azaz egy darab oltásra van szükség, hogy kialakuljon a védettség. Az orosz vakcinákat finanszírozó RDIF nevű befektetési alap szerint a Szputnyik Light hatásossága 79 százalék.

Emellett kiderült az is, hogy noha az Egyesült Államok eddig ellenezte, mostanra már támogatja a koronavírus-vakcinák szabadalmainak ideiglenes feloldását. Az USA mögé azonban gyorsan beállt Franciaország, és csütörtökön már Ursula von der Leyen bizottsági elnök is kifejezte hajlandóságát a kezdeményezés megtárgyalására.

Az Európai Parlament múlt csütörtökön fogadta el azt az uniós védettségi igazolványról szóló tervezetet, amely szerint csak azok kapnának automatikusan uniós igazolványt az oltásuk után, akiket az Európai Gyógyszerügynökség által elfogadott vakcinával oltottak be. Magyarország ezért most kétoldalú egyezményekkel próbálja elérni, hogy az orosz Szputnyik V és a kínai Sinopharm-vakcinával oltottak is szabadon utazhassanak: Szerbiával, Montenegróval, Szlovéniával, Bahreinnel és Romániával is megegyezett már erről Szijjártó Péter.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!