OKFŐ az AstraZeneca-kavarodásról: Akinek más időpont van a papírján, mint az EESZT-ben, az a papírnak higgyen

2021. május 6. – 16:44

Másolás

Vágólapra másolva

A héten írtunk róla, hogy valami különös dolog történik az AstraZeneca oltások 2. időpontjának meghatározásával. Mióta múlt pénteken Müller Cecília bejelentette, hogy akinek sürgős, az kérheti 12 hétnél előbb is a második adagot (akár már 4 hét múlva is), több oltóponton automatikusan 4 hét múlvára kezdték behívni az embereket.

Ez azért nehezen érthető, mert az újabb kutatási eredmények szerint az AstraZeneca oltás hatásfoka jobb, ha több idő telik el a két dózis között, tehát akik ráérnek, azok esetében semmi nem indokolja a 2. oltás előre hozását. Ráadásul több olvasónk is azt tapasztalta, hogy külön kérése ellenére sem adnak neki 12 héttel későbbre 2. időpontot – egyes kórházi oltópontokon ilyenkor azt a tájékoztatást adták, hogy „megváltozott a protokoll”, illetve azzal rémisztgették a pácienst, hogy csak akkor tudják garantálni számára a 2. dózist, ha 4 hét múlva eljön. Győrből, Székesfehérvárból és több budapesti kórházi oltópontról (Szent Rókus Kórház, Uzsoki Kórház) is ugyanezek a történetek érkeztek.

A napokban egy újabb anomáliára hívták fel a figyelmünket az AstraZenecával oltottak:

sokan azt tapasztalták, hogy bár a helyszínen kapott papírjukra 4 héttel későbbi időpont került, az EESZT-be belépve 12 héttel későbbi időpontot láttak.

Mivel az operatív törzs tájékoztatóiból nem lehetett arra következtetni, hogy központilag változott volna az oltási rend az AstraZenecánál, kérdéseket küldtünk a Nemzeti Népegészségügyi Központnak és az Országos Kórházi Főigazgatóságnak, mi történik: az oltópontok egyedi akcióiról van szó, vagy valóban változott a protokoll, és ha igen, miért. Arra is kíváncsiak voltunk, mi a teendője azoknak, akik különböző dátumot látnak a papírjukon és az EESZT-ben. Az NNK napok óta nem válaszol a kérdéseinkre, de az OKFŐ csütörtök délután arról tájékoztatta a Telexet:

„Az EESZT-ben való oltásrögzítésnél egy automatikus, előre beállított időpont jelenik meg minden vakcina mellett, amelyet a Nemzeti Népegészségügyi Központ ad meg ajánlásként a vakcina bevezetésével. Ezen időponttól eltérni az alkalmazási előiratok alapján lehetséges, ezt az oltópont határozza meg, és ez alapján írják az oltási kártyára a következő időpontot. Tehát amennyiben eltérés van az oltási lapon szereplő időpont és az EESZT-ből automatikusan számolt időpont között, minden esetben az oltási kártyán lévő időpontot kell figyelembe venni.”

Tehát még mindig nem tudjuk, miért adnak egyes oltópontokon 4 hétre második időpontot, de az legalább már kiderült, hogy aki így járt, annak tényleg 4 hét múlva kell felvennie az oltást, és nem az EESZT-ben szereplő időben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!