Müller Cecília: Fel lehet venni az AstraZeneca második adagját hamarabb

2021. április 30. – 12:22

frissítve

Müller Cecília: Fel lehet venni az AstraZeneca második adagját hamarabb
Pénteken délelőtt 11 óra körül 300 méteres sorban várnak oltásra a magyar emberek a XI. kerületi Szent Imre Egyetemi Oktatókórháznál Fotó: Csoma Tamás/Olvasónk

Másolás

Vágólapra másolva

Müller Cecília szerint mostantól fel lehet venni az AstraZeneca második adagját hamarabb, mint azt a gyártói ajánlás előírja, de ezt egyénenként kell jelezni. Az operatív törzs pénteki tájékoztatóján azt állították, terheléses támadás érte a vakcinaregisztrációs oldalt.

Terheléses támadás érte az időpontfoglaláshoz szükséges informatikai rendszert – jelentette be az operatív törzs pénteki tájékoztatóján Kiss Róbert rendőr alezredes. Az operatív törzs munkatársa szerint a támadást felelőtlen emberek követték el, de már kijavították, és várják az oltásra igényt tartók regisztrációját. (Az operatív törzs tájékoztatója több mint egy órát késett az eredetileg meghirdetett időponthoz képest, így a kezdésre elvileg sikerült kijavítani a hibát, noha több olvasónk azt jelezte, az továbbra sem működik, cikkünk megjelenése idején továbbra sem elérhető az időpontfoglalási rendszer.)

Kiss Róbert szerint hamarosan átlépjük azt az oltottsági számhatárt, amellyel újabb védettségi szintre léphetünk, és a korlátozások újabb szintjét nyithatják meg a magyar hatóságok. Kiss ismertette a védettségi igazolvánnyal kapcsolatos, jelenleg érvényben lévő szabályokat.

„Köszönöm szépen az oltóanyagok iránit bizalmat, köszönöm szépen, hogy egymás és a hatóságok segítői vagyunk a járványból kivezető úton, azaz a vakcinációban”

– mondta Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos szerint folyamatosan zajlik az oltási program végrehajtása, és a beérkező oltóanyagokat folyamatosan szállítják ki az oltó háziorvosoknak, valamint az oltópontokra. Müller szerint a folyamat egyértelműen segíti, hogy Magyarország folyamatosan magas átoltottsági adatokat produkáljon, és felhívta a figyelmet arra, hogy AstraZenecára például már a jövő hétre is lehet foglalni időpontot:

„Kérem, hogy ne válogassunk az oltóanyagok között”

– mondta a tisztifőorvos, aki szerint a legeslegfontosabb, hogy az első adandó lehetőséget megragadjuk, és bármely vakcinát felvegyünk, ami rendelkezésre áll, hiszen mindegyik vakcina csökkenti a fertőződés kockázatát. Müller arról is beszélt, a szerinte működő rendszerben is minden egyes vakcinára, amely rendelkezésre áll, lehet időpontot foglalni. Ismertette a 16–18 éves korosztály oltására félretett Pfizer-vakcinák helyzetét, amelyről azonban pénteken korábban már Orbán Viktor is bejelentést tett. Müller ugyanakkor arra biztatott, hogy az emberek regisztráljanak Pfizerre még akkor is, ha a jelenlegi készletek nem teszik lehetővé azt, hogy a következő hetekben megkapják ezt az oltást.

Müller Cecília az AstraZeneca-oltóanyag ügyében azt mondta:

„Lehetővé tesszük, hogy hamarabb, ne csak 3 hónap különbséggel vegyék fel ezt az oltóanyagot az ezt igénylők, de ezt az igényt az oltóponton kell jelezni!”

Müller Cecília szerint tehát fel lehet venni az AstraZeneca második adagját hamarabb, de ezt egyénenként kell jelezniük az érintetteknek, akiknek orvosai egyéni felelősség szerint döntenek a megmaradó oltóanyagok felhasználásáról.

A tájékoztatón Müller ezúttal is a vakcinák felvételére biztatott, ugyanakkor újságírói – vagy legalábbis annak nevezett – kérdés ezúttal sem hangzott el, így az országos tisztifőorvos mindössze örömteli találkozásokat kívánt a magyar társadalomnak anyák napja alkalmából.

Arról Müller eddig egyetlen szót sem szólt, hogy hatalmas, több száz méteres sorok alakultak ki a kórházi oltópontoknál, miután reggel kiderült, hogy péntekre lehet Pfizer-oltásra is időpontot foglalni. Orbán Viktor a Kossuth rádióban arról beszélt péntek reggel, hogy a regisztráltaknak ma adják be a Pfizert, aztán hetekig kell várni erre a vakcinára, mert félreteszik a 16–18 éveseknek. A Kormányzati Tájékoztatási Központ később pedig arról írt, hogy összesen 100 ezer adag Pfizer-vakcinát különítettek el a mai oltási programra. Arról egy szót nem említettek, hogy az EESZT oldala órák óta nem működik.

A regisztrációs oldal (EESZT) hamar lehalt, ezért sokan úgy gondolták délelőtt, hogy megpróbálják inkább regisztráció nélkül, személyesen. Pénteken ugyanis a Sinopharm mellett a Pfizerre is lehet időpontot foglalni péntekre a kórházi időpontokra az EESZT-ben, jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban.

A miniszterelnök szerint a regisztráltaknak ma adják be a Pfizert, aztán hetekig kell várni erre a vakcinára, mert azokat félreteszik a 16–18 éveseknek.

Csütörtökön és pénteken összesen 768 400 adag koronavírus elleni vakcina érkezett és érkezik az országba. A csütörtöki 400 ezer adag Sinopharm- és 44 400 Moderna-vakcinával elérte a Magyarországba érkezett oltóanyag mennyisége a nyolcmillió adagot: a 4 094 545 adag uniós beszerzésből származó és a 3 905 600 adag keleti vakcina együttes mennyisége 8 000 145 adag.

A legtöbb oltóanyagot, 2 563 845 adag vakcinát eddig a Pfizer szállította (Sinopharmból 2,1 millió, Szputnyik V-ből 1,8 millió jött). Pénteken 324 ezer adag AstraZeneca-oltóanyag érkezik, akkor az abból leszállított mennyiség megközelíti majd az 1,5 millió adagot. Az eddig leszállított vakcinák összesen 4 288 908 ember beoltására elegendők. A csütörtöki kormányzati tájékoztatás szerint eddig legalább egy oltást 3,87 millióan kaptak (ebből 1,8 millióan kapták meg mindkettőt). Ezekből az számolható ki, hogy eddig nagyjából 5,7 millió adagot használtak el a hazánkba érkezett vakcinákból. Vagyis most

több mint kétmillió adag oltóanyag áll rendelkezésre.

A pénteken érkező AstraZeneca és az oltásra várhatóan felhasznált vakcinák egyenlege ezt a számot várhatóan kissé még növelni is fogja.

Eközben a napi járványügyi adatok alapján:

  • Napi új fertőzöttek száma: 2365 (az előző napihoz képest –219)
  • Napi új halálos áldozatok száma: 182 (az előző napihoz képest –4)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 5937 (az előző napihoz képest +383)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 677 (az előző napihoz képest +15)
  • Napi mintavételek száma: 23 748 (az előző napihoz képest +1369)
  • Az első dózissal oltottak száma: 3 913 550 (az előző napihoz képest +43 328)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 1 880 897 (az előző napihoz képest +58 242)

Az adatokról bővebben ebben a cikkünkben írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!