Több oltóponton már kérés nélkül 4 hétre adnak második időpontot az AstraZenecával oltottaknak

2021. május 3. – 14:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Müller Cecília többek között arról beszélt az operatív törzs pénteki tájékoztatóján, hogy aki kéri, az mostantól 12 hét helyett akár már 4 hét után megkaphatja az AstraZeneca-vakcina második adagját. Az országos tisztifőorvos úgy fogalmazott, „három hónap valóban hosszú idő, és az élet produkál olyan helyzeteket, amikor szeretnék az oltakozók előbb felvenni az AstraZeneca-vakcinának a második adagját. Ezt lehetővé tesszük, hiszen maga az alkalmazási előirat is lehetővé teszi.”

Arról ugyanakkor nem volt szó, hogy automatikusan a 4 hétre oltás lépne életbe, ennek a tudomány jelenlegi állása szerint nem is lenne értelme: ahogy vonatkozó cikkünkben is írtuk, újabb eredmények szerint az AstraZeneca-oltóanyag hatásosabb, ha több idő telik el a két dózis beadása között. Friss beszámolók alapján azonban

akadnak olyan oltópontok, ahol a napokban már rövidebb intervallumot vették alapnak, kérdés nélkül 4 héttel későbbi időpontot kapnak az astrazenecások a második dózis felvételére.

Erről a jelenségről először egy olvasónk számolt be, aki a győri 5. oltóponton kapta a vakcinát hétfőn reggel. Kisvártatva két, ma oltott kollégánk is jelezte, hogy ugyanezt tapasztalta, ráadásul két külön helyen: egyikük a SOTE Klinika oltópontján, másikuk a Szent Rókus Kórházban kapta az AstraZenecát, mindkettejüknek kérdés nélkül 4 héttel későbbi időpont került a papírjára. A SOTE-n még arról is tájékoztatták az embereket, hogy a 4 hét most a protokoll. Mindeközben egy harmadik munkatársunkat – aki viszont Veresegyházon vette fel ma a vakcina első adagját – 12 héttel későbbre hívták be.

Kollégánk oltási igazolása a Rókus kórházból – Fotó: Németh Sz. Péter / Telex
Kollégánk oltási igazolása a Rókus kórházból – Fotó: Németh Sz. Péter / Telex

Ennek fényében külön érdekes, hogy mindeközben a Facebookon Szabó Szabolcs parlamenti képviselő arról posztolt: ő szeretett volna élni a Müller által belengetett egy hónapos lehetőséggel, ám az oltóponton nem is hallottak arról, hogy ilyet lehet, és 12 héttel későbbre adták neki a 2. időpontot. Szabó így most augusztus közepéig nem utazhat külföldre, ami miatt bosszús, hiszen már decemberben regisztrált, írja.

A jelek szerint tehát okozott némi káoszt az AstraZeneca második adagjának oltásában Müller Cecília pénteki bejelentése, pedig tényleg csak annyi hangzott el, hogy akinek valamilyen okból nagyon sietős, az külön kérheti, hogy előbb megkapja a 2. adagot. Protokollváltás nyilvánosan nem került szóba. Délelőtt megkérdeztük a Nemzeti Népegészségügyi Központot és a SOTE Klinika oltópontot, hogy valóban 4 hétre változott-e a protokoll, vagy az oltóhelyek jelenleg szabadon értelmezik a helyzetet. Amint válaszolnak, frissítjük a cikket.

Arról, hogy miért nem érdemes sietni az AstraZeneca második adagjával annak, aki megteheti, itt olvashat bővebben. A lényeg: az alkalmazási előirat szerint a második dózist 4–12 héttel (28–84 nappal) az első adagot követően kell beadni, ám klinikai vizsgálati adatok alapján a két adag közötti idő növelésével az oltás hatásossága is növelhető. Ha a második adagot csak 12 héttel később adják be, a teljes védelem 82,4 százalékos lehet (szemben az előiratban szereplő 59,5 százalékkal.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!