Elég később is beadni a 2. dózist az AstraZeneca vakcinájából, így elsőre több ember kaphatja meg az oltást

2021. február 3. – 12:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A brit AstraZeneca koronavírus elleni oltóanyaga biztonságos és hatékony a Covid-19-betegség megelőzésére – közölte a cég a Lancet című orvosi folyóiratban előzetesen publikált eredmények alapján. A főbb megállapítások:

  • A vakcina 100 százalékos védelmet nyújt a súlyos megbetegedés, a kórházi kezelés és a halálozással szemben a fázis III. vizsgálatok elsődleges elemzése szerint.
  • Az első dózis után a védelem 70 százalék feletti.
  • A hatékonyság növekszik a beadott dózisok közti időköz növelésével.
  • Az első eredmények szerint a vakcina 67 százalékban véd a betegség átadása ellen.

Az eredmények azt mutatják, hogy az első adag beadása után a vakcina hatékonysága 76 százalékos, a védelem a második dózis beadásáig pedig folyamatos. Az adagok közötti időtartam 12 hétre emelése esetén a vakcina hatékonysága 82 százalékos – olvasható az AstraZeneca közleményében.

Az elemzések azt mutatják, hogy a vakcina a vírus tünetmentes átadását is képes megelőzni. Ezek az eredmények az Egyesült Királyságban végzett vizsgálat önkénteseinek rendszeres heti teszteléséből származnak. Az adatok szerint a pozitív tesztek száma 67 százalékkal csökkent az első dózis után, míg a második dózis után a védelem 50 százalék.

Az Egyesült Királyságban, Brazíliában és Dél-Afrikában végzett klinikai vizsgálatok során nem tapasztaltak súlyos vagy kórházi ápolást szükségessé tevő megbetegedést a vakcina első dózisának beadása utáni 22. napot követően.

Az elsődleges elemzés 17 177 résztvevő adatait tartalmazza, 332 tünetes esetet dolgoztak fel (ez 201-gyel több, mint az előző közleményben), melyet az Egyesült Királyságban, Brazíliában és Dél-Afrikában végzett az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca.

Ez az elsődleges elemzés megerősíti, hogy a vakcinánk megelőzi a súlyos betegséget és azt, hogy a beoltott emberek kórházba kerüljenek. Ezen felül a dózisok közötti intervallum nyújtásával nem csak a vakcina hatékonysága emelhető, hanem lehetséges több ember beoltása az első adaggal – mondta Sir Mene Pangalos, az AstraZeneca BioPharmaceuticals kutatásért felelős alelnöke. A cég támogatja az Egyesült Királyság Vakcinációs Bizottságának azon döntését, hogy a dózisok közötti intervallumot 12 hétben állapították meg. Mindezzel optimális elérést tesznek lehetővé, s megerősítik, hogy a beoltott lakosság az első adag beadása utáni 22. nap után védettnek tekinthető.

Az új adatok alátámasztják azokat a köztes elemzés alapján átadott eredményeket, amelyek alapján az Egyesült Királyság és más országok hatóságai engedélyezték a vakcina vészhelyzeti alkalmazását, közölte Andrew Pollard professzor, az Oxfordi Egyetem vakcina vizsgálati munkacsoportjának vezetője.

Az eredmények további elemzése folyamatban van, ezeket a hatóságok számára rendszeresen elérhetővé teszik. Az AstraZeneca benyújtotta kérelmét a WHO (Egészségügyi Világszervezet) felé, hogy az alacsonyabb jövedelmű országok esetén is engedélyezzék a vakcina vészhelyzeti használatát.

Az AstraZeneca vakcinája január 29-én kapta meg az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyét az oltóanyag használatára. Az AstraZeneca oltóanyaga egy vektorvakcina. Nem magát a koronavírust, hanem csak a tüskefehérjéjét kódoló gént juttatják be a szervezetbe, egy másik vírusba építve. Ez egy ártalmatlan és szaporodásra képtelen csimpánz adenovírus. Ez szállítja be a gént, amely alapján már maga a beoltott szervezet állítja elő a tüskefehérjét, hogy az kiváltsa az immunválaszt, és megtanítsa az immunrendszert a koronavírus elleni védekezésre.

A vakcinát normál hűtött körülmények (2-8 o C között) lehet tárolni, szállítani és kezelni a gyártást követően legalább 6 hónapon keresztül, mely lehetővé teszi, hogy a szokványos betegellátási körülmények között is be tudják adni.

Az AstraZeneca február 15-től tervezi a szállításokat az EU-ba, de komoly vita alakult ki az Európai Bizottsággal, miután kiderült, hogy a cég belgiumi gyártópartnere, a Novasep gyártási problémái miatt jelentősen, 60 százalékkal kevesebb adagot fog tudni kiszállítani az EU-ba az első negyedévben, mint tervezte. A tárgyalások után azonban az a Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen bejelentette, hogy az AstraZeneca a korábbi bejelentéshez képest mégis kilencmillió adaggal több vakcinát szállít az Európai Uniónak az első negyedévben. Ez a vállalás 30 százalékos növekedést jelent az egy héttel korábban közölt tervekhez képest. Az EU így 31 millió helyett 40 millió adaghoz jut a vakcinából ebben az időszakban. Az AstraZeneca azt is vállalta, hogy szállításait az eredeti menetrendhez képest egy héttel korábban elkezdi, és bővíti gyártókapacitását az EU-ban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!