106 beteg meghalt, 1219 új fertőzöttet regisztráltak

2021. május 03. – 09:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Napi új fertőzöttek száma: 1219 (az előző napihoz képest -373)
  • Napi új halálos áldozatok száma: 106 (az előző napihoz képest +5)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 4872 (az előző napihoz képest -159)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 572 (az előző napihoz képest -15)
  • Napi mintavételek száma: 13753 (az előző napihoz képest -7577)
  • Az első dózissal oltottak száma: 4 073 149 (az előző napihoz képest + 8945)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 2 077 160 (az előző napihoz képest +60810)

Szombat reggelre már több mint 4 millió ember megkapta a koronavírus elleni oltást. Ez azt jelentette, hogy 109 587-en kaptak oltást pénteken a rendkívüli Pfizer-napon. Szombattól így életbe lépett a nyitás újabb fokozata. A védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek kinyitottak például a hotelek, az éttermek belső terei, a fürdők, az állatkertek és a mozik is, éjfélig lehet az utcán tartózkodni, pedig a boltok 23 óráig nyitva vannak.

Boldog és felszabadult látogatókkal találkozhatott munkatársunk, aki szombaton elment az Állatkertbe és a Széchenyi fürdőbe. A helyszíni riportunk szerint tömeg egyik helyen sem volt, a két intézmény dolgozói gondoskodtak arról, hogy tényleg csak az léphessen be, akinek van védettségi igazolványa. A hivatalos adatok szerint 3627 nézője volt a Ferencváros-Mezőkövesd labdarúgó mérkőzésnek. Teljesen biztonságosnak tűnt egy szurkoló szerint a meccs, a teraszokon sokkal több ember zsúfolódik össze kisebb területen, mint a lelátókon.

Ehhez képest tömegek buliztak vonatozással a Deák téren szombat este. Egy olvasónk beszámolója szerint a közelben ugyan látott este rendőrt, akik igazoltattak itt-ott embereket, a vonatozással azonban nem törődtek. Azt is elmondta, hogy szombat este olyan sokan voltak a Deák téren, hogy a mobilnet sem működött rendesen. Ha már terasz és a biztonság, a Momentum teraszozva tiltakozott a Kossuth téren az ezermilliárdnyi állami vagyon közalapítványokba szervezése ellen. Tüntetni ugyanis továbbra se lehet.

Vasárnaptól öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, ha valaki védettségi igazolvánnyal kapcsolatos visszaélést, bűntettet követ el. Ugyanígy büntetendőek azok is, akik hamis védettségi igazolványt hoznak forgalomba, vagy azzal kereskednek, illetve a bűncselekményhez szükséges vagy ezt könnyítő jelszót, számítástechnikai programot készítenek, hoznak forgalomba vagy azzal kereskednek.

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője vasárnap a közmédiának arról beszélt, hogy minél nagyobb a lakosság átoltottsága, annál kisebb az esélye egy újabb súlyos járványhullám kialakulásának. A korlátozó intézkedéseknek és az oltási programnak köszönhetően javulnak a járványügyi adatok: folyamatosan csökken az aktív fertőzöttek, a kórházban kezeltek és a lélegeztetőgépen lévők száma.

Vasárnap 101 beteg halt meg, ilyen kevés halálos áldozat március 1-én volt utoljára. A vasárnap regisztrált új fertőzöttek száma 1593 volt.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kövess minket Facebookon is!