Leszállóágba került a járvány, nyitnak az idősotthonok

2021. május 2. – 12:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A koronavírus-járvány harmadik hulláma leszállóágba került, ugyanakkor továbbra is fontos az oltási program folytatása, mivel azáltal elkerülhetők az újabb súlyos járványhullámok – mondta Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője vasárnap a közmédiának.

Galgóczi arról beszélt, hogy minél nagyobb a lakosság átoltottsága, annál kisebb az esélye egy újabb súlyos járványhullám kialakulásának. Minden oltóanyag hatékony, valamint biztonságos és megvéd a kórházba kerüléstől – fogalmazott az NNK osztályvezetője az MTI szerint. A korlátozó intézkedéseknek és az oltási programnak köszönhetően javulnak a járványügyi adatok: folyamatosan csökken az aktív fertőzöttek, a kórházban kezeltek és a lélegeztetőgépen lévők száma.

Galgóczi Ágnes azt kérte, hogy az is regisztráljon az oltásra, aki eddig ezt még nem tette meg, mert csak azután lehet időpontot foglalni a vakcinákra, illetve a háziorvosok is kizárólag ezután adhatnak oltást.

Magyarország pénteken elérte a négymillió beoltottat, azonban továbbra is fontos betartani a maszkviselésre, a higiénére és a távolságtartásra vonatkozó szabályokat – mondta Galgóczi.

Az idősotthonok átoltottsága mostanra elérte a 80 százalékot,ami lehetővé tette, hogy az intézményekben felfüggesszék a látogatási tilalmat.

Frissítés: Fülöp Attila a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által fenntartott Befogadás Háza – Időskorúak Otthonában járt vasárnap, ahol arról beszélt, hogy a zárt közösségeket, mint az idősotthonokat az elmúlt egy évben a járvány miatt el kellett szigetelni, be kellett zárni a lakókkal együtt. Ez nem volt könnyű sem az otthonokban lakóknak, sem az ott dolgozóknak, sem pedig a hozzátartozóknak.

A nyitás szerinte annak köszönhető, hogy a kormány időben intézkedett arról, hogy elegendő koronavírus elleni vakcina álljon rendelkezésre, valamint hogy folyamatosan növekszik az oltási hajlandóság az országban. Az idősotthonok látogatása védettségi igazolványhoz kötött.

A vasárnap reggeli adatok szerint 101 ember halt meg koronavírusban az elmúlt 24 órában, és 1593 új fertőzöttet regisztráltak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!