Úristen, ez a sor?! Ha ezt tudom, elücsörögtem volna a kocsiban

Úristen, ez a sor?! Ha ezt tudom, elücsörögtem volna a kocsiban
Oltásra várakozók a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház oltópontjánál – Fotó: Mizsur András / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Cikkünk korábbi verziójában a Dél-pesti Centrumkórház szerepelt helyszínként tévesen, valójában a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban volt a tumultus az oltóponton.

Több olvasónk is jelezte, hogy a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetben berendezett oltópontnál rengeteg ember gyűlt össze, az oltásra érkezők zárt térben, tömegben kénytelenek várni a sorukra, ami a járvány kellős közepén nem szerencsés körülmény. Megnéztük a helyszínen, valóban ilyen problémás-e a helyzet.

Délelőtt mindenkinek az épületen belül kellett várakoznia. Egyik olvasónk szerint később kiküldték az oltásra érkezőket az udvarra. „Az ismerősöm 2 órát várakozott, mire bejutott” – írta. Mi az épületbe nem jutottunk be, de több nekünk küldött fotó tanúsága szerint valóban nagy tömeg gyűlt össze:

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

Odaérkezésünkkor körülbelül 200, többnyire idős ember várta a kórház betegfelvételi bejáratánál, hogy megkapja az oltást. Sokan bottal, járókerettel állták végig a sort, de volt, akit kerekesszékben toltak a hozzátartozói. Két pad van kitéve, hogy aki igényli, le tudjon ülni.

„Úristen ez a sor?! Ha ezt tudom, elücsörögtem volna a kocsiban!”

– mondta egy idős nő, amikor meglátta az oltópont előtt kanyargó sort.

Fotó: Mizsur András / Telex
Fotó: Mizsur András / Telex

Egy katonaegyenruhás férfi irányította a beengedést, egyszerre 8-10 ember mehetett be hőmérőzés és kézfertőtlenítés után. Negyed négykor kijött a kollégája, és megkérdezte, hogy ki jött háromra. Körülbelül a várakozók fele tette fel a kezét. Félórás intervallumokban vannak az időpontok, mondta nekik az egyenruhás.

Beszéltünk egy nővel, aki a nagymamáját kísérte el. Egy órát álltak sorba, mire bejutottak végre, de akkor még nem volt ilyen durva a sor. „Ebbe talán be se állnék, elsírnám magam” – mondta. Ahogy látta, bent is sokan gyűltek össze, nem nagyon lehetett távolságot tartani.

Szintén háromra jött az a két nő, aki nem sokkal korábban állt be a sor végére. Nem számítottak rá, hogy ennyien lesznek, meg is rémültek elsőre, de hát ez van, mondták. Szerintük még a körülményekhez képest egész gyorsan halad a sor.

Fotó: Mizsur András / Telex
Fotó: Mizsur András / Telex

És tényleg: pár perccel később már a bejáratnál voltak. Talán bent már nem kell ennyit várni, bizakodtak, az a lényeg, hogy megkapják az oltást. Pfizert kapnak, de bármelyiket elfogadták volna. Úgy tudják, az oltás után meg legalább 30 percet kell bent lenniük.

Volt, aki nem volt ennyire megelégedve az oltás menetével: az egyik kísérő családtag anyja 2 körül jutott be, de csak bőven 3 után hívta bentről, hogy megkapta az oltást. „Nem értem, máshol olyan jól meg tudják szervezni az egészet” – mondta.

Ottlétünk során valamelyest gyorsult a sor, később már csak nagyjából 50 várakozó lehetett az épületen kívül, akik többé-kevésbé tudnak távolságot tartani, bár az egyórás várakozáshoz azért még túlságosan hideg van, és közben az új érkezők folyamatosan szállingóztak:

Fotó: Mizsur András / Telex
Fotó: Mizsur András / Telex

Nem a boltban van tömeg, hanem az oltóponton

Ezen a héten a háziorvosok az AstraZeneca vakcinájával oltanak, és az operatív törzs azt kérte tőlük, hogy a hatvan éven felüliekkel folytassák az oltásokat. Az oltópontokon a Pfizer-BioNTech vakcinája és a Szputnyik V érhető el, ezekkel oltanak a hétvégén is.

Kiss Róbert alezredes pénteken, az operatív törzs tájékoztatóján mindenkitől azt kérte, lehetőleg mellőzze a hosszú hétvégék előtti szokásos nagybevásárlást, hogy ezzel is elkerüljük a tömegek kialakulását. Ezt az elővigyázatosságot indokolják Galgóczi Ágnes, az NNK főosztályvezetőjének szavai is: a koronavírus-járvány harmadik hullámának kezdete óta megduplázódott a kórházban ápoltak és megháromszorozódott a lélegeztetőgépre szorulók száma.

De hiába elővigyázatos az ember, ha a számára kijelölt oltóponton akarva-akaratlanul tömegbe botlik, amelyet nem tud elkerülni, ha meg akarja kapni az oltást.

Ezért is kérdeztük meg a csütörtöki kormányinfón, hogy a kormány nem tervez-e megnyitni sportcsarnokokat, stadionokat a tömeges oltásokra, hogy ne kelljen rendelőkben összezsúfolódniuk a betegeknek, és biztosítani lehessen a távolságtartást.

A Telex kérdését ugyan felolvasták, de érdemi válasz nem érkezett rá. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, hogy több mint hétezer kijelölt oltópont van az országban, ahol hétvégénként egyetlen nap alatt „több mint 500 ezer embert be tudunk oltani”, de egyelőre nincs annyi vakcina, hogy az oltópontok teljes kapacitáson működjenek.

Fotó: Mizsur András / Telex
Fotó: Mizsur András / Telex

Múlt hétvégén is voltak problémák

Egy hete is kaotikus helyzet alakult ki a kórházi oltópontokon: a hét közepén nagy hétvégi oltási kampányt hirdettek 74 ezer főre, az érintettek meg is kapták erről az sms-t, de pénteken adatszinkronizációs hibák miatt az egész kampányt lefújták, amiről újabb sms-eket küldtek ki. (A háziorvosoknál folyó oltást mindez nem érintette.)

Később azonban kiderült, hogy akik a lemondás ellenére megjelentek az oltópontokon, mégis kaphattak oltást. Kivéve ott, ahol központi utasításra mégsem oltották be őket. Voltak azonban olyanok is, akiket úgy oltottak be, hogy sem sms-t nem kaptak, sem jogosultak nem voltak.

Vasárnapra valamelyest konszolidálódott a helyzet, de hosszú sorok még aznap is kialakultak olyan oltópontoknál, ahol a kampány lefújása miatt elvileg nem is oltottak volna. Bár e hét második felében az elmaradt oltásokat pótolták, a technikai problémák akkora sem oldódtak meg.

Átoltottságban jól állunk, hatékonyságban kevésbé

A szombat reggeli állás szerint eddig 1 293 414 embert oltottak be Magyarországon, közülük 377 343 fő kapta már meg a második oltást is. Ez azt jelenti, hogy pénteken 63 587 első és 25 649 második adagot, összesen tehát 89 236 oltást adtak be egy nap alatt.

A kínai vakcinának köszönhetően Magyarország az Európai Unió élmezőnyében áll a lakosság népességarányos átoltottságában. Az utóbbi napokban azonban a figyelem az átoltottság állása mellett egyre inkább arra is ráirányul, hogy az egyes országok milyen arányban használják fel a hozzájuk már megérkezett vakcinaszállítmányokat. Ebben viszont nem állunk túl jó: ahogy korábbi cikkünkben bemutattuk, oltási hatékonyság tekintetében az európai mezőny vége felé vagyunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!