Gulyás: 500 ezer embert be tudunk oltani hétvégén az oltópontokon

2021. március 11. – 15:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön ismét kormányinfót tartott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. A Telex szokás szerint küldött kérdéseket az online megtartott sajtótájékoztatóra. Gulyás az egyik kérdésünkre válaszolva azt mondta:

több mint 7000 kijelölt oltópont van az országban, ezeken a helyeken hétvégénként egyetlen nap alatt „több mint 500 ezer embert be tudunk oltani”, de ennél jelenleg kevesebb oltóanyag áll rendelkezésre.

A miniszter szerint az oltópontok jelenleg tehát nem működnek teljes kapacitáson, ennek pedig „a nehézkes uniós vakcinabeszerzés” az oka. „Ha abba a kellemes helyzetbe kerülünk, hogy több millió vakcinát tudunk néhány nap alatt beadni, akkor természetesen minden más megoldásra is nyitottak vagyunk” – mondta Gulyás. A Telex kormányinfón elhangzott kérdéseire érkező válaszok visszanézhetők ebben a videóban:

A fentieken kívül még egy kérdésünket felolvasta korábban Szentkirályi Alexandra. Arról, hogy mit mondott Gulyás, mikor a néppárti tagságról érdeklődtünk, itt írtunk, az alábbi kérdéseink viszont nem hangoztak el:

  • Valóban centralizálják ősztől az iskolai közétkeztetést, és ha igen, miért döntöttek így? Csak az iskolákról van szó, vagy idetartozik minden más, az óvoda, bölcsőde, szociális intézmények, kórházak élelmiszer-ellátása is?
  • Hogy tervezi a kormány megoldani a centralizált közétkeztetést, egy nagy központi ebédszállító lenne, vagy üzleti partnert keresnek erre a feladatra?
  • Mi lesz így az önkormányzatok saját működtetésű konyháival, illetve az önkormányzatok által foglalkoztatott menzacégekkel?
  • A közétkeztetést az önkormányzatoknak kötelező lesz átadni az államnak, vagy eldönthetik, hogy jól működő cégek esetén maradnak-e az eddig megbízott vállalkozóknál,
  • Olvasónk asztmás, nem hívják be oltásra, 10 éve tüdőgondozóba jár, és így krónikus betegként a NEAK-ot megkereste, ahol azonban elmondták neki, hogy csak a 60 éven felüli asztmát kezelik kiemelt kockázatúnak a vakcina szempontjából, holott alapvetően az operatív törzs azt mondja, az asztmásokra nézve általános tapasztalat, hogy a koronavírus veszélyesebb. Miért nem tájékoztatják az embereket a kormányinfón erről?
  • A koronavírus tavaly márciusi megjelenésekor 13 iráni diákot toloncoltak ki egy kórházi rendbontás után. Hány iráni diák kiutasítási határozatát vonták vissza azóta, és közülük tudomásuk szerint hányan tértek vissza Magyarországra? Számíthatnak-e felmentésre, kárpótlásra, bocsánatkérésre?
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!