8312 új fertőzöttet regisztráltak, 911-en vannak lélegeztetőgépen

2021. március 11. – 09:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Napi új fertőzöttek száma: 8312 (az előző napihoz képest +2659)
  • Napi új halálos áldozatok száma: 172 (az előző napihoz képest -5)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 8329 (az előző napihoz képest -19)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 911 (az előző napihoz képest +67)
  • Első dózissal oltottak száma: 1 149 557 (az előző napihoz képest +41 766)
  • Ebből második dózissal is beoltottak száma: 327 428 (az előző napihoz képest +9522)

A koronavírusról tájékoztató kormányzati honlap szerint az elmúlt 24 órában 344 267-ra nőtt a gyógyultak száma, az aktív fertőzötteké pedig 128 408-ra emelkedett. 33 464 tesztet végeztek az elmúlt napon. Az új napi fertőzöttek száma és a lélegeztetőre szorulók száma sem volt még soha ennyire magas: az eddig legtöbb új fertőzöttet, 6819 beteget előző év november 29-én közölték.

Szerdán is megtartotta sajtótájékoztatóját az operatív törzs, ahol Müller Cecília országos tisztifőorvos arról beszélt: az orvosok egyre súlyosabb esetekkel találkoznak, a betegek a kórházba kerülés után néhány órával sokszor már lélegeztetőgépre kerülnek. Egyre több fiatal is megbetegszik, az előző napon két 30-as éveiben járó fiatal haláláról is beszámoltak a vírussal összefüggésben. Müller Cecília szerint „a járvány harmadik hullámának egy nagyon meredeken felszálló ágában vagyunk”, és a tisztifőorvos hangsúlyozta: ha a járványügyi szabályokat nem tartjuk be, egymást és a környezetünket is veszélyeztetjük.

Mint mondta,

„soha ennyi koronavírusos beteget nem ápoltak még kórházban, az ápoltak tíz százaléka pedig lélegeztetőgépre szorul”.

A Telex nemrég ismét tudott beszélni azzal a Covid-osztály vezető magyar orvossal, aki korábban a második hullámról is nyilatkozott. Ő azt mondta: arányaiban jóval több a fiatalabb beteg, és a tünetek is megváltoztak. Cikkünket itt olvashatja.

A brit variáns gyors terjedése miatt egy időben most nagyon sokan kerülnek kórházba, ezt mutatják az adatok is. A rengeteg beteg miatt egyre nagyobb a terhelés az egészségügyi rendszeren, egyes ellátóhelyek beteltek, ezzel párhuzamosan máshol osztályokat ürítenek ki a covidos betegek ellátására. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora szerint ugyanakkor az egészségügyi ellátók most a korábbiakhoz képest 20-25 százalékkal jobban terhelhetők.

Kedden ismét elkezdték kiküldeni a 60 év alatti krónikus betegeknek az új, oltásra szóló időpontjukat azután, hogy múlt hétvégén káoszba fulladt a tömeges oltás az AstraZeneca vakcinájával. Az operatív törzs vasárnap jelentette be, hogy e hét második felében pótolják az elmaradt oltásokat. Az új időpontról szóló sms-be belekerült az oltásra jogosultak tajszáma, ami segíti az azonosításukat. Ugyanakkor van benne egy olyan kitétel is, miszerint „amennyiben Ön már megkapta az oltást, nincs tennivalója”.

Az adatszinkronizálásban máshol is akad probléma. A Telex egyik olvasója már megkapta azt a védettségi igazolványt, amely tanúsítja, hogy tulajdonosa vagy átesett a fertőzésen, vagy megkapta a védőoltást. A plasztikkártyán egy QR-kód is látható, amivel elméletileg további információkhoz lehetne jutni, csakhogy a kód az e-egészségügyi rendszerbe (EESZT) vezet, ahol paradox módon az olvasható, hogy a kártya tulajdonosának nincs védettségi igazolványa.

Közben kiderült, hogy az Európai Unió a következő két hétben további négymillió adag Pfizer-vakcinát kap, melyet az unió járvány-gócpontjainak szánnak. A BioNTech–Pfizerrel kötött különmegállapodás alapján ezek a vakcinák az előre lekötött számon felül állnak rendelkezésre, és az uniós tagállamok lakosságarányosan igényelhetnek majd belőlük. A vakcinabeszerzések körüli zavarok miatt sokat kritizált Európai Bizottság szerint a rendeléseket március végéig teljesíti a cég, melynek az európai gyártókapacitások bővítésének köszönhetően áll rendelkezésére az extra oltóanyag.

Az Európai Gyógyszerügynökség szerdán állásfoglalást adott ki az AstraZeneca-vakcináról, miután a zwettli klinika 49 éves ápolónője az oltás beadása után véralvadási zavarok miatt elhunyt, 35 éves kolléganőjénél pedig tüdőembólia alakult ki. Az EMA arra jutott, hogy eddig nem találtak arra utaló adatot, hogy összefüggés lenne az ausztriai haláleset és megbetegedés között.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!