Merkely: A kórházak most 20-25 százalékkal jobban bírják a terhelést, mert a személyzet be van oltva

2021. március 10. – 23:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A járvány harmadik hullámában az egészségügyi ellátók a korábbiakhoz képest 20-25 százalékkal jobban terhelhetők – válaszolta a Portfolio.hu kérdésére Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora.

Mint megírtuk: a vírus brit variánsának gyors terjedése miatt egy időben most sok ember kerül kórházba. Soha ennyi koronavírusos beteget nem ápoltak még kórházban, egyre nagyobb a terhelés az egészségügyi rendszeren, egyes ellátóhelyek beteltek, ezzel párhuzamosan máshol osztályokat ürítenek ki a covidos betegek ellátására.

A Portfolio.hu azzal a kérdéssel kereste meg a Semmelweis Egyetemet, hogy a harmadik hullám okozta nagyobb kórházi terhelés hogyan érzékelhető most az intézményben.

A hazai egészségügy és így a Semmelweis Egyetem teherbíró képességét is jelentősen növeli, hogy az egészségügyi dolgozók elsőként kaphatták meg Magyarországon a védőoltást – válaszolta Merkely Béla.

Bár a brit mutáció gyorsan terjed, a korábbiaknál jóval több a megbetegedés, a rektor szerint az egészségügyi ellátók most jobban terhelhetők.

Az egyetem az egyik legnagyobb Covid-ellátóhely Magyarországon. A klinikákon 1000 ágyat szabadítottak fel a koronavírusos betegeknek, miközben az oltásnak köszönhetően az orvosok és ápolók körében a megbetegedések aránya drasztikusan csökkent, jelenleg 4 ezrelék – közölte a rektor.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom