4326 új fertőzött a statisztikában, 84 beteg meghalt

2021. március 1. – 09:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

4326 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 432 925 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 84 beteg, így az elhunytak száma 15 058 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 322 956 fő, de az aktív fertőzöttek száma is 94 911 főre emelkedett. 5679 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 537-en vannak lélegeztetőgépen. Eddig 685 247 fő kapott oltást, közülük 251 691 fő már a második oltását is megkapta, olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon.

A hétfőn közölt adatok szerint vasárnap 9757 ember kapott koronavírus elleni oltást.

Vasárnap derült ki, hogy később adják be a Pfizer és az AstraZeneca második adagját, hogy minél több ember megkapja az első oltást. Márciustól az eddigi három hét helyett 35 nappal az első oltás után adják be a Pfizer–BioNtech vakcináját. Az AstraZeneca második adagját az eddigi 4 hét helyett 12 héttel az első oltás után adják be. Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője a döntést úgy indokolta, bíznak abban, hogy már az első oltás beadásával kialakítható lesz olyan védelem, amely megakadályozza a fertőzés terjedését. Így talán tavasz végére, nyár elejére olyan átoltottságot érnek el, ami valóban védelmet jelent a közösségnek.

Nem fog szerepelni az oltási igazolványon az, hogy melyik fajta vakcinával oltottak be minket – derül ki a védettség elleni igazolásról szóló kormányrendelet módosításából, ami a szombati Magyar Közlönyben jelent meg. Ez abból a szempontból érdekes lépés, hogy van rá esély, hogy az országok egy része különböző protokollokat vezet be az egyes vakcinákkal beoltottaknak. A védettség igazolására lesz egyrészt mindenkinek egy plasztikkártyája, másrészt a Belügyminisztérium digitális változatot is fejleszt a nyilvántartáshoz. Az oltási igazolvánnyal és a vele járó esetleges kiváltságokkal kapcsolatos dilemmákat itt szedtük össze.

Orbán Viktort vasárnap beoltották a Sinopharm vakcinájával. Az oltás után a kormányfő egy videót is feltöltött a közösségi oldalára, ebben elmondta, hogy oltás után visszament az irodájához, dolgozik, „láthatják, kutya bajom, önök se féljenek”. „A harmadik hullám támad, erősebb lesz, mint az előző kettő volt” – mondta a kormányfő.

Külön díjazást kapnak azok a háziorvosi szolgáltatók, amiket szabad- vagy munkaszüneti napon járványügyi feladat ellátására köteleztek, írja közleményében a kormány. Eszerint a díjazás egy teljes napra 80 ezer, fél napra pedig 40 ezer forint. Ha az adott időszakra a beoltandók kevesebb mint fele jelenik meg a rendelőben, akkor a háziorvos a támogatás összegének felére jogosult. A közlemény szerint az összeget a háziorvosi szolgáltatók kapják, amelyek kötelesek azt az ellátást végző orvos és szakdolgozó díjazására fordítani. A támogatás szabályait kormányrendeletben adják majd ki.

A szombati Magyar Közlönyben megjelent a veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló kormányrendelet. Eszerint március 16-ig érvényben marad a különleges jogrend és a veszélyhelyzeti rendeletek. Ezt a kormány saját hatáskörben hosszabbította meg 15 napra, erről jelent meg most a rendelet.

A világon 114 067 979 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 2 530 723, a gyógyultaké 64 418 462 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint hétfő reggeli adatai szerint. A top 5 legfertőzöttebb ország: Egyesült Államok, India, Brazília, Oroszország és az Egyesült Királyság.

A koronavírus magyarországi terjedéséről szóló részletes grafikáinkat itt böngészheti.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!