Orbán: Digitálisan tartja majd nyilván a kormány, ki van már beoltva, ki esett át a fertőzésen

2020. december 23. – 14:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kormányfő az operatív törzs ülése után bejelentette, három nap múlva érkezik meg az egészségügyi dolgozók bizonyos körének oltásához szükséges vakcina az országba.

Három nap múlva megérkezik a koronavírus elleni első adag oltóanyag Magyarországra, közölte Orbán Viktor miniszterelnök az operatív törzs szerdai ülése után a Facebookon. A kormányfő kijelentette:

„A csata döntő fázisába léptünk.”

Orbán szerint az operatív törzs tanácskozásán még egyszer áttekintették és jóváhagyták az oltási tervet. Az első vakcinákból először az orvosok, az ápolók és a betegek életéért küzdő, intenzív osztályon dolgozók kapnak oltási lehetőséget. Mint mondta, később tömeges oltás is kezdődik Magyarországon, ám ennek pontos időpontját még nem tudni, az pedig, hogy milyen vakcinával történik majd, az az EU, illetve a magyar hatóságok által lefolytatott engedélyeztetési eljárásoktól függ. A miniszterelnök ismét hangsúlyozta, hogy a tömeges oltás önkéntes és ingyenes lesz, egyúttal kérte, hogy aki be akarja oltatni magát, az regisztráljon.

Hogy erre miért van szükség, továbbra sem derült ki, ugyanakkor Orbán bejelentette, hogy

az operatív törzs ülésén megnézték a vakcinaigazolás digitális verzióját is, amelyet a Belügyminisztérium fejlesztett ki.

A kormány ugyanis arra készül, hogy azoknak, akik már védettek, mert beoltatták magukat vagy átestek korábban a fertőzésen, legyen erről egy digitális igazolványuk. Ez a nyilvántartás Orbán szerint összhangban van a digitális útlevél létrehozására vonatkozó uniós törekvéssel.

A kormányfő a karácsony előtti utolsó operatív törzsi ülés után, a tömeges oltás elérhetővé tételéig is arra kérte az embereket, hogy tartsák be a szabályokat, és az ünnepek alatt is vigyázzanak egymásra.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

A Telex legfrissebb koronavírussal kapcsolatos híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!