Megjelent a kormányrendelet arról, hogy a kormány saját hatáskörben 15 napra meghosszabbította a veszélyhelyzetet

2021. február 27. – 21:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megjelent a kormányrendelet a veszélyhelyzet meghosszabbításáról szombaton a Magyar Közlönyben. Eszerint március 16-ig érvényben marad a különleges jogrend és a veszélyhelyzeti rendeletek. Ezt a kormány saját hatáskörben hosszabbította meg 15 napra, erről jelent meg most a rendelet.

Február 22-én viszont az Országgyűlésben nem nagy meglepetésre azt is megszavazta kormánypárti kétharmados többség, hogy a 15 nap után még kilencven napot rátegyenek a veszélyhelyzetre a koronavírus-járvány miatt. Mivel nagyon úgy tűnik, hogy a harmadik hullám is megérkezett Magyarországra, még jó ideig tart a járványhelyzet. Bár komoly politikai viták előzték meg a szavazást, valójában a veszélyhelyzetet az Alaptörvény értelmében a kormány rendeli el és szünteti meg, ehhez nincs is szüksége a parlamentre.

A Fidesz ahhoz kérte a képviselők beleegyezését, hogy további kilencven napig is hatályosak lehessenek a korábban kiadott rendeletek.

Az ellenzéki képviselők közül senki nem szavazta meg a veszélyhelyzeti rendeletek újbóli 90 napos meghosszabbítását, de ez a kétharmados kormánypárti többség mellett nem számított.

Az ellenzéki pártok azért sem szavazták meg, mert a javaslatban az is szerepelt, hogy a javaslat elfogadásával

„az Országgyűlés politikailag elismeri a kormány eddigi, a járvány megakadályozására tett lépéseit.”

Az szavazást megelőző vitában azonban az ellenzéki pártok azt mondták, a kormány visszaélt a „felhatalmazásával” az elmúlt hónapokban, és olyan törvénymódosításokat is benyújtottak, amiknek nem volt közük a koronavírus-járványhoz.

Közben a DK módosító indítványát ugyanakkor leszavazták a képviselők, így nem került be az elfogadott javaslatba, hogy a koronavírus elleni vakcinák között szabadon lehessen választani.

Az Országgyűlésben február 22-én megszavazott jogszabály ezen túl azt is kimondja, hogy a veszélyhelyzet megszűnését követő napig nem lehet kitűzni időközi választást és népszavazást, a már kitűzöttek pedig elmaradnak.

Nem először hosszabbították meg a rendeleteket, azokat novemberben egyszer már megszavazták plusz kilencven napra. Akkor összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!