Nem mutatja majd az oltási igazolvány, melyik vakcinát kaptuk

2021. február 28. – 12:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem fog szerepelni az oltási igazolványon az, hogy melyik fajta vakcinával oltottak be minket – derül ki a védettség elleni igazolásról szóló kormányrendelet módosításából, ami a szombati Magyar Közlönyben jelent meg.

A friss rendelet szerint a korábbi szövegben azt a részt, hogy „az EESZT útján haladéktalanul továbbítja a hatóság részére” arra cserélik, hogy az egészségügyi szolgáltató

„az EESZT útján – a védőoltás típusa kivételével – haladéktalanul továbbítja a hatóság részére”.

Eszerint tehát a dokumentum nem mutatja majd, hogy honnan származó, melyik cég által gyártott oltást kaptuk meg a koronavírus ellen. Ez abból a szempontból érdekes lépés, hogy van rá esély, hogy az országok egy része különböző protokollokat vezet be az egyes vakcinákkal beoltottaknak.

Lengyelország például nemrég úgy döntött, csak az léphet be karantén nélkül az országba, aki fel tud mutatni egy 48 órán belül kézhez vett negatív PCR-teszteredményt, vagy egy igazolást, hogy megkapta az EU-ban is engedélyezett oltások valamelyikét (ezek most: Pfizer–BioNTech, Moderna, AstraZeneca). Tehát jelen állás szerint az orosz és a kínai vakcinával beoltottakra 14 napos karantén vár, ha Lengyelországba utaznak.

Az EU által engedélyezett oltások köre természetesen a jövőben bővülhet. Tehát ha több ország döntene hasonlóan, akkor sem biztos, hogy hozzájuk nem mehetnek majd karantén nélkül a kínai vagy orosz vakcinával beoltottak. De egyelőre nem tudjuk, lesz-e, és ha igen, mikor uniós engedélye ezeknek az oltóanyagoknak – ahogy azt sem, hogy ha a magyar oltási papíron nem fog szerepeli a gyártó, mivel tudjuk majd igazolni külföldre utazás esetén, hogy az elvárt típusok valamelyikét kaptuk.

A védettség igazolására lesz egyrészt mindenkinek egy plasztikkártyája, másrészt a Belügyminisztérium digitális változatot is fejleszt a nyilvántartáshoz. Az oltási igazolvánnyal, és a vele járó esetleges kiváltságokkal kapcsolatos dilemmákat itt szedtük össze.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!