Később adják be a Pfizer és az AstraZeneca második adagját, hogy minél több ember megkapja az első oltást

2021. február 28. – 15:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Márciustól az eddigi három hét helyett 35 nappal az első oltás után adják be a Pfizer/BioNtech vakcináját. Körlevélben tájékoztatta szombaton Müller Cecília az orvosokat, hogy a járvány harmadik hullámának erőteljes megindulása miatt az Operatív Törzs javaslatára a kormány úgy döntött, hogy minél hamarabb, minél több ember kapja meg az vakcina első adagját.

Míg a Comirnaty vakcina második adagját 35 nap után, az AstraZeneca második adagját az eddigi 4 hét helyett 12 héttel az első oltás után adják be.

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) osztályvezetője a fenti változásáról a köztévében azt mondta, hogy az oltási stratégia eddig az volt, hogy – az alkalmazási előírásnak megfelelően – minden esetben betartották az első és a második oltás közötti időintervallumot. Mostantól igyekeznek minél több embernek beadni az első oltást, hiszen már az is ad egy alapvédelmet a fertőzés ellen. Bíznak abban, hogy már az első oltás beadásával kialakítható lesz olyan védelem, amely megakadályozza a fertőzés terjedését.

Így talán tavasz végére, nyár elejére olyan átoltottságot érnek el, ami valóban védelmet jelent a közösségnek.

Mostanra már több mint 670 ezer embert oltottak be Magyarországon.

Mint az ATV megjegyzi, az országos tisztifőorvos már az operatív törzs pénteki tájékoztatóján arról beszélt, hogy változik az oltási stratégia, és a cél mostantól az lesz, hogy az első adag oltást minél többen megkapják, akik regisztráltak a kormányzati honlapon.

A Pfizer korábban azt közölte, hogy a Comirnaty második adagját 21-42 napon belül kell beadni, hogy garantálni lehessen a magas védettséget. Egy nagymintás izraeli vizsgálat szerint az amerikai gyógyszercég vakcinája 94 százalékos hatékonyságú, de már az első adag után is 62 százalékos valószínűséggel védi meg az embert a súlyos megbetegedéstől.

Szombatról vasárnapra 4469 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, 72 beteg hunyt el. Jelenleg 5 482 embert ápolnak kórházban, közülük 524-en vannak lélegeztetőgépen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!