Orbán Viktor szerint szamárság, hogy a lehetségesnél kevesebb Moderna-vakcinát rendeltünk, de a válaszából nem derül ki, miért

Legfontosabb

2021. február 26. – 14:46

Orbán Viktor szerint szamárság, hogy a lehetségesnél kevesebb Moderna-vakcinát rendeltünk, de a válaszából nem derül ki, miért
Orbán Viktor érkezik a Magyar Rádió épületébe 2021. február 6-án – Fotó: Orbán Viktor / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

A Telex csütörtökön arról írt, hogy Magyarország a számításaink szerint csak a felét kötötte le annak a mennyiségnek a Moderna vakcinájából, amelyre az uniós keretből lakosságarányosan lehetősége lett volna. Orbán Viktor miniszterelnök a pénteki rádióinterjújában a riporter kérdésére röviden reagált a felvetésre, amely szerinte szamárság, a válaszából azonban nem derült ki, hogy igaz-e vagy nem, és miért.

A Moderna-vakcinák kérdése a héten azzal vált aktuálissá, hogy kiderült: Izrael több más ország mellett Magyarországnak is adna ötezer Moderna-vakcinát, „a diplomáciai támogatásáért cserébe”. Összesen százezer adagot terveztek szétosztani olyan országoknak, amelyek „Jeruzsálem segítségét kérték”. Azért csak terveztek, mert az izraeli kormány terve hazai pályán feszültséget keltett, és végül leállították a programot, csak Honduras kapta meg a nekik küldött ötezres szállítmányt.

Az uniós vakcinabeszerzést koordináló Európai Bizottság november 25-én hagyta jóvá a szerződést a Modernával 80 millió adag lekötéséről, plusz további 80 millió opcionális megvásárlásáról. Ezt az opciót december 15-én le is hívták (a Pfizer-BioNTech 100 milliós opciójával együtt). Első körben tehát december közepén 160 millió adag volt fixen megvásárolható a 447,7 millió lakosú EU-ban. Magyarország ebből a friss összesítés szerint 1,744 millió adagot vett, de lakosságarányosan akár 3,5 milliót is lefoglalhattunk volna. Mindez azért is különös, mert az összes többi uniós beszerzésű vakcinából nagy vonalakban a lehető legtöbbet kötöttük le, ahogy ezt a csütörtöki cikkben részletesebben le is írtuk.

Jóna Háfia lakót a Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcinája első adagjával készülnek beoltani a nyíregyházi Emmaus Evangélikus Szeretetotthonban 2021. február 26-án. – Fotó: Balázs Attila / MTI
Jóna Háfia lakót a Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcinája első adagjával készülnek beoltani a nyíregyházi Emmaus Evangélikus Szeretetotthonban 2021. február 26-án. – Fotó: Balázs Attila / MTI

Szamárság, hogy kevesebb Moderna-vakcinát vettünk, hiszen van másból elég

A pénteki rádiós beszélgetés ide vonatkozó részlete így hangzott szó szerint:

- „Van-e elég vakcina, és tulajdonképpen fölmerült itt az, hogy elég vakcinát lekötöttünk-e például a Moderna vakcinájából. Ez egy sajtóhír volt, ami azt hozta elő, hogy lehet, hogy Magyarország a lakosság arányához képest többet is leköthetett volna.”
- „Szamárság, hát le van kötve 17 millió vakcinánk, a lekötésben erősek vagyunk, ha lekötéssel lehetne oltani, akkor már túl lennénk az egészen, de csak vakcinával lehet, tehát az Unióval lekötött vakcinák egyszerűen nem érkeznek, és az előre jelzettnél is lassabban érkeznek.”

Orbán tehát arról nem beszélt, hogy igaz-e, hogy a Moderna vakcinájából a lehetségesnél kevesebbet vettünk. Ez azonban annak is betudható, hogy a kérdés is úgy keretezte ezt a témát, mintha ezen állna, hogy van-e elég vakcinánk.

Azt már a csütörtöki cikkünkben is hangsúlyoztuk, hogy természetesen bármelyik kormány dönthet úgy, hogy nem vesz meg minden lehetséges adagot minden elérhető vakcinából. Erre pedig számos racionális indokot el is lehet képzelni. Az Izraeltől kapott ötezer adag pedig egyébként is elenyésző mennyiség akár csak a hetente érkező uniós szállítmányokhoz viszonyítva is, a kínai vakcinákhoz képest pedig pláne.

A számításaink szerint a lehetségesnél kisebb lefoglalt mennyiség, illetve az izraeli felajánlás azért volt mégis váratlan, mert a magyar kormány hónapok óta arra építi a kommunikációját vakcinaügyben, hogy az uniós beszerzések lassúsága miatt kénytelen más források után nézni, azaz gyakorlatilag a brüsszeli bénázással legitimálja az orosz és a kínai vakcina ellentmondásos engedélyezését (előbbi a szakértők véleménye ellenére kapott engedélyt, utóbbinak gyógyszerhatósági vizsgálat helyett rendelettel csinált utat a kormány). Ezeknek az egyébként nem alaptalan kritikáknak az élét pedig tompítja, ha a kormány még az uniós keretből elérhető teljes mennyiségre sem tartott igényt. Az meg pláne, ha utána Izraeltől kér segítséget, és kap(ott volna) ugyanabból a vakcinából.

Milyen 17 millióra gondolt Orbán?

A lényegi kérdés szempontjából mellékes, de azt nem sikerült azonosítanunk, hogy mire gondolt Orbán, amikor azt mondta, „le van kötve 17 millió vakcinánk”.

Az operatív törzs legutóbbi, szerdán kiadott összesítése szerint ugyanis jelenleg 19 737 710 adag van lekötve uniós forrásból, az orosz és kínai vakcinákkal együtt pedig összesen 26 737 710. Még ha ezekből le is vonnánk azt a kettő gyártmányt, amelynek még nincs engedélye (a Janssen és a CureVac vakcináját), akkor is közel 22 millió jönne ki.

A kormány korábban sokáig egy 17 milliós számot kommunikált uniós lekötésként, de ezt aztán 19,7 millióra emelték. A Vakcinainfó oldalon még sokáig a régi szám szerepelt, de azóta ott is javították. Orbánnak talán ez a régi szám juthatott eszébe.

Az amerikai Moderna cég első magyarországi szállítmányát viszik a hűtőkamrába a Hungaropharma gyógyszer-nagykereskedelmi vállalat budapesti telephelyén 2021. január 12-én – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Az amerikai Moderna cég első magyarországi szállítmányát viszik a hűtőkamrába a Hungaropharma gyógyszer-nagykereskedelmi vállalat budapesti telephelyén 2021. január 12-én – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Kérdeztük, hogy jól számolunk-e, de nem válaszoltak

Természetesen előfordulhat, hogy valamilyen szempontot nem vettünk figyelembe, vagy egyszerűen rosszul számoltuk ki a Moderna-vakcinák beszerezhető mennyiségét. Ezért az elmúlt bő egy hónapban négyszer tettük fel a kérdést különféle illetékes állami szerveknek, hogy segítsenek tisztábban látni.

Először január 21-én kérdeztünk rá az operatív törzsnél, hogy jól számolunk-e, és ha igen, miért csak a lakosságarányosan elérhető mennyiség felét kötötte le Magyarország az elsők között engedélyezett vakcinából. Ezután február 18-án – egy nappal azután, hogy az Európai Bizottság egy újabb szerződéssel 160-ról 460 millióra emelte a lekötött Moderna-vakcinák számát – újra megkérdeztük az operatív törzset és a Külgazdasági és Külügyminisztériumot is ugyanerről, illetve ekkor már arról is, hogy az új keretből tervez-e vásárolni a kormány. A kérdéseket beküldtük az eheti kormányinfóra is, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek.

Választ azóta sem kaptunk egyik megkeresésünkre sem.

Még a szerdai hír megjelenésekor azt is megkérdeztük a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól, hogy valóban kértünk-e segítséget Izraeltől, és ha igen, akkor miért; milyen diplomáciai támogatást nyújtottunk Izraelnek, amit így hálálnak meg; továbbá ha megérkezik a vakcina Izraelből, kik részesülhetnek majd belőle. Választ erre sem kaptunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!