Izrael ötezer adag Moderna-vakcinát ad Magyarországnak a diplomáciai támogatásáért cserébe

Másolás

Vágólapra másolva

Izrael diplomáciai gesztusként átad százezer dózis Moderna-oltóanyagot legalább 15, Jeruzsálem segítségét kérő országnak, cserébe a diplomáciai támogatásért. A ynet értesülése szerint az országok egyenként ötezer adagot kapnak a vakcinából. A listán szerepel Magyarország is, írja az MTI.

Magyarország mellett afrikai országok, valamint többek közt Olaszország, Csehország, Honduras és Guatemala is szerepel. A miniszterelnöki hivatal hozta nyilvánosságra Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök ezen döntését, amelyről előzőleg nem értesítették a minisztereket, és ebből koalíciós vita támadt.

„Netanjahu elszámolási kötelezettség nélkül kereskedik az izraeli állampolgárok oltásaival, melyekért adójukkal fizettek. Úgy viselkedik, mintha egy királyságot vezetne, nem pedig demokratikus államot”

– írta Tweeter-fiókjában Beni Ganz védelmi miniszter. A Kék-Fehér párt elnöke, Netanjahu koalíciós partnere szerint egy ilyen lépés megbeszélést és jóváhagyást igényel. Csak biztonsági, diplomáciai, vagy sürgős orvosi szükséglet igazolhatja, és Netanjahunak ezt be kell mutatnia a nyilvánosság előtt vagy legalábbis jóvá kell hagyni a megfelelő fórumokon.

A Telex megkérdezte a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól, hogy valóban kértünk-e segítséget Izraeltől, és ha igen, akkor miért; milyen diplomáciai támogatást nyújtottunk Izraelnek, amit így hálálnak meg, továbbá, ha megérkezik a vakcina Izraelből, kik részesülhetnek majd belőle. Amint megkapjuk a választ, frissítjük cikkünket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!