Izrael leállította a vakcinaprogramot, amellyel Magyarországra is 5000 adagot küldtek volna

2021. február 25. – 20:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Leállítja Izrael a programot, amelynek keretein belül baráti országoknak tervezett vakcinát küldeni – írja a Reuters. Ahogy szerdán írtuk, Izrael diplomáciai gesztusként százezer dózis Moderna-oltóanyagot akart átadni legalább 15, Izrael segítségét kérő országnak – köztük Magyarországnak –, cserébe a diplomáciai támogatásért.

Magyarország szempontjából a dolog külön érdekessége az volt, hogy a Moderna része az európai uniós vakcinabeszerzési programnak, ezért a közös uniós keretből Magyarország lakosságarányosan vásárolhat a vakcinájából. Viszont számításaink szerint a kormány csak a negyedét kötötte le annak, amit a legújabb megállapodás alapján összesen leköthetnénk – miközben Izrael szimbolikus mennyiségű Moderna-felajánlásra rögtön lecsapott a kormány. Erről a témáról itt írtunk bővebben.

A programot, amelybe végül összesen 19 országot terveztek volna bevonni, most a kritikák hatására befagyasztják, úgy néz ki tehát, hogy hozzánk sem érkezik majd az izraeli „maradékból”. Sokan azért támadták Benjamin Netanjahu projektjét, mert más országoknak ad vakcinát, miközben az ország palesztin népessége eddig csak 2000 adagot kapott. Az ország lakosságának több mint felét beoltották már, de a kormány azt gondolta, hogy a palesztinokról majd gondoskodik saját egészségügyi ellátórendszerük.

Honduras csütörtökön már megkapott Izraeltől 5000 adagot a Moderna oltásából. Netanjahu korábban azzal védte a programot, hogy sok, el nem használt Moderna-oltóanyaguk maradt, ezért osztaná szét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!