Az EU újabb 300 millió adag Moderna-vakcinát vásárol

2021. február 17. – 15:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság további 300 millió adag Moderna-vakcinára kötött megállapodást a gyártócéggel, jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben szerdán, írja az MTI.

Az Európai Bizottság november elején hagyta jóvá a Moderna vállalattal kötött oltóanyag-beszerzéséről szóló első szerződést, amely összesen 160 millió adag, koronavírus elleni oltóanyag megvásárlását teszi lehetővé az unió számára.

Az Európai Bizottság szerdai közleménye szerint a Modernával kötött második szerződés értelmében a brüsszeli testület 2021-ben és 2022-ben további 150-150 millió adag oltóanyagot vásárolhat a tagállamok nevében. Az új szerződés lehetőséget biztosít arra is, hogy az unió az oltást alacsonyabb és közepes jövedelmű országoknak adományozza, vagy átirányítsa más európai országokba, mondták.

A Modernával kötött újabb szerződés kiegészíti az uniós oltóanyag-portfóliót, amelybe a Moderna (összesen 460 millió adag) mellett a Pfizer–BioNTech (600 millió adag), az AstraZeneca (400 millió adag), a Sanofi–GSK (300 millió adag), a Johnson and Johnson (400 millió adag) és a CureVac (405 millió adag) vállalatokkal aláírt vakcinabeszerzések szerepelnek.

Emellett az uniós bizottság december közepén lezárta az amerikai Novavax vállalattal folytatott megbeszéléseket is a koronavírus elleni lehetséges oltóanyaga beszerzéséről, a tervezett szerződés 100 millió adag, illetve akár további 100 millió adag oltóanyag megvásárlását tenné lehetővé az Európai Unió számára.

„Az uniós oltóanyag-portfólió legalább 2,6 milliárd adag vakcinához biztosít hozzáférést Európának, illetve lehetővé teszi, hogy vakcinákat tudjon juttatni a szomszédjainak és partnereinek is” – fogalmazott Von der Leyen.

Az Európai Bizottság a BioNTech és a Pfizer által kifejlesztett vakcina számára december 21-én, a Moderna oltóanyagának január 6-án, az AstraZeneca vakcinájának január 29-én adott feltételes uniós forgalomba hozatali engedélyt.

Von der Leyen azt is megkérdőjelezte, hogy Oroszország miért árulja úgy a Szputnyik vakcináját milliós tételekben, hogy még a saját lakosságát is be kellene vele oltania. Erre a bizottsági elnök várja a választ, írja a Reuters.

A Telex összefoglaló grafikonján megnézheti, kinek melyik oltás a jó, itt pedig a vakcinák hatásosságáról olvashat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!