Az EU újabb 150 millió adag vakcina vásárlásáról tárgyalhat a Modernával

2021. február 15. – 19:46

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió tárgyalásokat folytat az amerikai Moderna gyógyszergyártóval további koronavírus elleni vakcinák vásárlásáról, írja a Reuters.

Az EU korábban célul tűzte ki, hogy Európa felnőtt lakosságának 70 százalékát nyár végéig beoltják, ennek érdekében pedig mintegy 2,3 milliárd adag vakcina beszerzéséről állapodtak meg előzetesen hat gyártóval. Uniós források szerint most az eddig lekötött mennyiség közel megduplázásáról tárgyalnak a Modernával – mondta két, a folyamatban érintett és névtelenséget kérő uniós tisztviselő a Reutersnek.

Szerintük az unió az eddig lekötött 160 millió adag Moderna-vakcina mellett még további 150 milliót vásárolna. Az egyik forrás szerint ezek júniusban érkezhetnek meg, a másik forrás viszont ennél óvatosabban fogalmazott az eddigi logisztikai fennakadásokból kiindulva. Eddig csupán 10 millió adag Moderna-vakcina érkezett az EU-ba.

Az Európai Bizottság és a Moderna sem erősítette meg, hogy tárgyalnának az újabb vásárlásról, de a gyógyszergyártó azt elismerte, hogy több ország szabályozó hatóságaival is tárgyalnak arról a lehetőségről, hogy az egyes üvegcsékben lévő, egy oltásra elegendő oltóanyag mennyiségét 10-ről 15-re növeljék.

A Reuters egyik forrása szerint az EU közel áll a Novavax gyógyszergyártóval a megegyezéshez, tőlük 200 millió adagot szerezhet be az EU. Az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca által gyártott vakcinák beszerzése miatt azonban az EU és Nagy-Britannia vakcinaháború felé sodródott, miután a brit-svéd gyártó közölte, hogy március végéig csak 25 millió adag szállítását tudják vállalni a korábban tett 100 milliós ígéretük helyett. Az AstraZeneca gyártási problémákra hivatkozott a belga gyárában, de Brüsszelben ezt vonakodtak elhinni: meg akarják vizsgálni, hogy valóban igazat mondott-e a cég, és azt is ki akarják deríteni, hogy a belga gyárból nem szállítottak-e vakcinákat az Egyesült Királyságba.

A források szerint az EU és az AstraZeneca képviselői most heti találkozókat tartanak, hogy megtalálják a termelés gyors fellendítésének módját. Az AstraZeneca vezetői múlt pénteken azt mondták az uniós tisztviselőknek, hogy a szállítás gyorsítása érdekében az Európán kívül gyártott vakcináikat biztosíthatják az EU-nak. A források szerint az indiai Szérum Intézet (SII) lehet az egyik ilyen beszállító, ugyanakkor az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által létrehozott COVAX-program keretében az SII lenne a szegényebb országok egyik fő vakcinagyártója.

Az uniós oltási programról és arról, indokolt-e az Európai Bizottságot hibáztatni a vakcinák érkezési sebességéért, itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!