Hadházy szerint alapvető méréseket nem végeztek még el az orosz vakcinán, az OGYÉI szerint a képviselő álhíreket terjeszt

2021. február 3. – 17:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hadházy Ákos országgyűlési képviselő szerint a magyar hatóságok úgy engedélyezték a Szuptnyik V vakcina használatát, hogy „az engedélyezéshez szükséges alapvető méréseket és vizsgálatokat sem végezték el” – írja a szerda délutáni Facebook-bejegyzésében. A politikus az Országos Gyógyszerészeti Intézettől (OGYÉI) kért személyes betekintést az orosz vakcináról szóló iratokba, de ezt az intézet főigazgatója, Szentiványi Mátyás – Hadházy szerint törvénytelenül – megtagadta tőle, ellenben az engedély másolatát elküldték neki.

Ebből Hadházy azt emelte ki, hogy az engedély kiadásáig például még nem végezték el az ampullák „azonosság, hatóanyag-tartalom és az abnormális toxicitás vizsgálatát. Ami megvan, az a nevetséges térfogatmérés, pH-mérés, és a minták szennyezettségét kizáró baktériumtoxin- és mycoplazmamérés” – írta. Szerinte nehéz magyarázatot találni arra, hogy ezeket a vizsgálatokat eddig miért nem végezték el, ugyanakkor azt is hozzáteszi, hogy mindezek ellenére az „orosz és a kínai vakcina is lehet jó”.

Az orosz vakcina magyarországi használatának feltétele, hogy ezek a vizsgálatok is megtörténjenek, és megfelelő eredményt is adjanak. Múlt hétvégén az OGYÉI főigazgatója azt mondta, hogy 90 százalék feletti hatékonyságú a Szputnyik V vakcina, Szentiványi szerint az egyes korcsoportokban sem voltak különbségek a vakcina hatékonyságában. A Szputnyik V magyarországi engedélyezési folyamata november közepén kezdődött, ennek során az OGYÉI-nél áttekintették a dokumentációt, szakértőket vontak be, megtekintették az oroszországi gyártóhelyet, és kérdéseket tettek fel a gyártónak. Minden kérdésükre választ kaptak, így január 20-án engedélyezték az orosz vakcinát.

A Szputynik V engedélyeztetéséről és a szakértők által megfogalmazott negatív véleményekről ebben a cikkben írtunk részletesen. Az első, húszezer ember beoltására elegendő orosz vakcinaszállítmány kedden érkezett Magyarországra. Összesen pedig 1 millió ember beoltását lehetővé tevő, 2 millió ampullányi Szputynik V oltóanyag fog érkezni 3 hónap alatt. Oroszország valószínűleg külföldi gyártással fedezné a vakcinájukra leadott külföldi igényeket.

Egy húszezer fős mintán végzett kutatás alapján 91,6 százalékban hatásos a Szuptynik V, amiből két adagot kaptak a kísérletben részt vevők 21 napos különbséggel. Az első dózis után a 14 964 emberből csak 19-en voltak koronavírusosak a vakcinázott csoportból, ez 0,1 százalék, míg a placebót kapó 4902 személyből 62-en lettek fertőzöttek, ami 1,3 százalékot jelent. A kutatók azt írták a Lancet című orvosi lapban, hogy 2144 hatvan évnél idősebb ember vett részt a kutatásban, és ebben a csoportban a vakcina 91,6 százalékos hatásosságot mutatott a tünetekkel bíró koronavírussal szemben.

Azt a kutatók is hangsúlyozták, hogy ezt a vizsgálatot csak a tünettel járó koronavírusos esetekre végezték el, ahhoz további kutatásokra van szükség, hogy az oltásnak milyen hatása van a tünetmentes koronavírus-fertőzöttekre.

Frissítés: Az OGYÉ közleményben reagált Hadházy Ákos Facebook-posztjára.

„Az intézet munkatársait megdöbbenti a képviselő lakosságot félrevezető bejegyzése. Az ilyen felelőtlen álhírek veszélyeztetik a védőoltási program és a járvány elleni védekezés sikerét, ezáltal az emberek egészségét és életét. Az OGYÉI szerint Magyarországon eddig is és ezután is csak olyan vakcinák kerülhettek és kerülhetnek forgalomba, amelyek a magyar hatóságok vizsgálata alapján is hatásosak és biztonságosak. Amikor Hadházy Ákos megkereste őket, akkor a lehető legrövidebb időn belül eljuttatták hozzá a törvényesen átadható dokumentációt”.

„A képviselő azonban – nyilvánvaló hozzá nem értéséből fakadóan – a közösségi médiában teljesen hamis képet festett az engedélyezésről. Az általa hiányolt vizsgálatokat az OGYÉI a feltételes engedély megadásakor előírta, és ezt vizsgálja minden gyártási tételen a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). Tehát egyetlen magyar embert sem olthatnak be a vakcinával, ha nem megfelelő a laboratóriumi vizsgálat eredménye” – írja az OGYÉ közleménye, amiben arra kérték Hadházy Ákost, hogy a „jövőben a saját állatorvosi szakterületéhez tartozó témákat kommentálja, és ne veszélyeztesse a magyar lakosság pandémiával szembeni védekezését azzal, hogy álhíreket terjeszt”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!