Szijjártó: Ma megérkezik az első orosz vakcinaszállítmány Magyarországra

2021. február 2. – 12:41

Másolás

Vágólapra másolva

Szijjártó Péter külügyminiszter nem sokkal 12 óra után egy Facebook-oldalára felrakott videóban jelentette be, hogy ezekben a percekben érkezik az első orosz vakcinaszállítmány Magyarországra. Az első szállítmány 20 ezer ember beoltását teszi lehetővé.

A külügyminiszter a videóban elmondta, a 40 ezer ampulla a Nemzeti Népegészségügyi Központba kerül, ahol a még szükséges teszteket le fogják folytatni a magyar szakemberek, utána az oltási tervnek megfelelően megkaphatják az emberek. „Minél előbb be tudjuk oltani a veszélyeztetett csoportokat, annál előbb lehet feloldani a korlátozásokat”, mondta Szijjártó.

Mint ismert, Szijjártó Péter másfél hete Moszkvában állapodott meg arról, hogy Magyarország 1 millió ember beoltását lehetővé tevő, 2 millió ampullányi Szputynik V oltóanyagot vásárol Oroszországtól. A vakcina leszállítása 3 hónapot vesz igénybe.

Vasárnap az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója az M1-nek úgy nyilatkozott, hogy 90 százalék feletti hatékonyságú a koronavírus elleni Szputnyik V-vakcina. Szentiványi Mátyás azt is elmondta, hogy az egyes korcsoportokban nem voltak különbségek a hatékonyságban. Mint mondta, az orosz vakcinának – amelyet az idősebb korosztályt érintően is vizsgáltak –, csak alsó korhatára van és 18 év felett mindenkinek beadható.

Ugyanakkor a Telex értesülései szerint az OGYÉI múlt szerdán annak ellenére adott vészhelyzeti engedélyt a Szputnyik V nevű orosz koronavírus-vakcinának, hogy a hatóság által felkért szakértők problémákat fogalmaztak meg a vakcinával szemben – erről szóló cikkünket itt olvashatja el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!