1358 újabb fertőzöttet találtak, 95 halálos áldozatot regisztráltak az elmúlt 24 órában

2021. január 13. – 09:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

1358 újabb esetben mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 345 710 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma Magyarországon.

Meghalt 95 beteg, az elhunytak száma 10 948 főre emelkedett. 4870 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 339-en vannak lélegeztetőgépen.

A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 215 453 fő, az aktív fertőzöttek száma 119 309 főre csökkent – írja a koronavírusról tájékoztató kormányzati honlap. Az adatok szerint 18 550 tesztet végeztek, több mint kétszeresét az előző napinak.

Előző nap 128 halálos áldozatról érkezett hír és mindössze 696 új fertőzöttet mutattak ki, a tesztek száma csak 8223 volt, ami összevetve az előző heti 20 ezres nagyságrendű mintavétellel, igen alacsonynak számít.

Kedden újabb vakcinaszállítmányok érkeztek az országba. A Pfizer–BioNTech vakcinájából 81 tálca oltóanyag jött, ami 47 385 ember oltására elég, a Moderna oltóanyagából pedig 3600 ember vakcinációjára elég adag érkezett.

Felpörögött a kaotikusan indult magyar oltási program, el is hangzott az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján, hogy keddig az összes idáig érkezett oltóanyag elfogyott, újabb jelentkezőket a keddi érkezés után tudnak majd oltani. Beszéltek arról is, hogy a Moderna ampullája 10 adagot tartalmaz, az oltóanyagot – a Pfizer vakcinájával ellentétben – nem kell feloldani, a két védőoltás között pedig 28 napnak kell eltelnie. Kedd estig összesen már 86 929-en kaptak oltást, többségében egészségügyi dolgozók, valamint idősotthonban lakók és dolgozók.

A magyarországi oltási programmal kapcsolatos tudnivalókat, az oltások lebonyolításának első tapasztalatait ebben a cikkünkben foglaltuk össze.

Kérdésre válaszolva elmondták, hogy a Moderna és a Pfizer vakcinája nem kombinálható egymással, ezért mindenkinek félreteszik a második dózist, mivel csak így garantálható a védettség, ami fokozatosan alakul ki. Az elmúlt héten több helyen is olvasni lehetett arról, hogy a Pfizer vakcinája nem öt, hanem hat adagra elegendő oltást tartalmaz, ezt keddtől Magyarország is alkalmazza. Ha pedig valaki a védőoltás után elkapja a koronavírust, akkor a betegség „bizonyosan enyhén és szövődménymentesen zajlik majd le nála”, hangzott el.

Müller Cecília bejelentette, hogy már a szociális alapellátásban dolgozók – így például a gyermekvédelemben dolgozók, a szociális munkások, a falugondnokok – is élhetnek az ingyenes teszteléssel a január 16–17-i hétvégén. Arról már Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár beszélt, hogy érettségik lesznek, és a középiskolai felvételiket is megtartják.

Arról egyelőre nincsen határozott mondás, hogy a krónikus betegeket hogyan fogják majd azonosítani vagy rangsorolni, de Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász szerint az alapbetegségük miatt veszélyeztetettek könnyen meghatározhatóak a tajszám alapján, amit az oltásregisztrációra létrehozott Vakcinainfó oldalon megadunk, hiszen a szintén a tajszámmal összekötött Egészségügyi Elektronikus Szolgáltatási Tér (EESZT) nevű rendszerben ez az információ már megtalálható.

Múlt hét pénteken Orbán Viktor a Kossuth rádiónak adott interjújában közölte, hogy február elsejéig meghosszabbították a korlátozásokat, így marad a kijárási tilalom este 20 óra és reggel 5 óra között. A kormányfő bejelentette azt is, hogy a középiskolások maradnak digitális oktatásban.

Közben az új mutációk egyre elterjedtebbek, a dél-afrikai variánst már Németországban is azonosították. Az országban egy Dél-Afrikából hazatérő család egyik tagjánál diagnosztizálták először ezt a vírusváltozatot Baden-Württemberg tartományban. Rajta kívül másik öt embernél még folyamatban van a tesztvizsgálat értékelése. A koronavírus Nagy-Britanniából származó mutációját Németországban szintén ebben a tartományban diagnosztizálták először.

Kedden a német sajtó szerint Angela Merkel kancellár egy belső megbeszélésen arról beszélt, hogy ha nem sikerül feltartóztatni a brit mutáns terjedését, húsvétig akár tízszeresére növekedhet a fertőzések száma. A kancellár nem tartja kizártnak, hogy akár húsvétig is meghosszabbíthatják a korlátozásokat, a döntés azonban a fertőzöttek számától függ.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!