128 beteg halt meg, de csak 696 új fertőzöttet mutattak ki egy nap alatt

2021. január 12. – 09:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

696 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 344 352 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 128 beteg, így az elhunytak száma 10 853 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 209 852 fő, az aktív fertőzöttek száma 123 647 főre csökkent. 5 005 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 356-an vannak lélegeztetőgépen, olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon.

A kedden közölt adatok szerint 8223 tesztet végeztek el, ami meglehetősen kevés a korábbi héten közölt 20 ezres nagyságrendű mintavételhez képest. Az elmúlt hetekben rendszeresen előfordult, hogy egy héten legalább két napon nagyon alacsony a tesztek száma.

Hétfőn az operatív törzs napi tájékoztatóján dr. Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője azt mondta, hogy hétvégén az idősotthonokban is oltási kampány zajlott az egészségügyi dolgozók oltása mellett. December 26. óta 71 ezer oltást adtak be Magyarországon, eddig összesen 6642 ember kapta meg idősotthon lakójaként vagy dolgozójaként a vakcinát. Szerintea79 ezer ember beoltására elegendő, eddig Magyarországra érkezett oltóanyag tulajdonképpen felhasználásra került.

Kedden két új szállítmány érkezik Magyarországra koronavírus elleni vakcinából: a Pfizertől újabb 39 ezer ember beoltására elegendő oltóanyag, a Modernától pedig 3600 ember beoltására elegendő vakcina. (Frissítés: kedden a Koronavírus Sajtóközpont az MTI-nek ennél több vakcina érkezéséről számolt be: a Pfizer-BioNTech vakcinából 81 tálca oltóanyag érkezik, amely 47 385 ember oltását teszi lehetővé, a Moderna-vakcinák pedig 3600 ember oltására elegendők.)

Galgóczi szerint mivel mindkét gyártó vakcinája mRNS-technológiával készül, ezért lényeges különbség nincs a két gyártó vakcináinak felhasználásával kapcsolatban. Ezekből az idősotthonok és az egészségügyi dolgozók beoltása folytatódik, közben elkezdődött a felkészülés a rendvédelmi dolgozók beoltására is. A magyarországi oltási program lebonyolításáról és az eddigi tapasztalatokról ebben a cikkben írtunk részletesen.

Galgóczi azt mondta: azért kötelező regisztrálni az oltáshoz (annak ellenére, hogy az ország teljes felnőtt lakosságának beoltására elegendő vakcinát kötött le Magyarország), mert annak beadása önkéntes, a kapcsolatfelvétel pedig a regisztráció alapján zajlik. Ahogy arról a Telex is beszámolt, szombaton egy nyilvánosságra került hivatalos levélből derült ki, hogy aki nem regisztrál, annak nem jár oltás. Korábban arról szólt a hivatalos kommunikáció, hogy a regisztráció nem feltétele annak, hogy megkapjuk a koronavírus-oltást.

A koronavírus magyarországi terjedéséről szóló részletes grafikáinkat itt böngészheti.

Mint ismert, péntek reggel Orbán Viktor a Kossuth rádiónak adott interjújában jelentette be, hogy február elsejéig meghosszabbították a korlátozásokat, így marad a kijárási tilalom este 20 óra és reggel 5 óra között. A kormányfő bejelentette azt is, hogy a középiskolások maradnak digitális oktatásban.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!