Orbán: Február elsejéig maradnak a korlátozások

Legfontosabb

2021. január 8. – 07:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Én is be fogom magam oltatni, amint sor kerül rám” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Eddig az egészségügyben dolgozók közül 42 549 ember kapta meg a koronavírus elleni vakcinát. Az idősotthonok lakóinak 80 százaléka, a dolgozók fele vállalja az oltást, „a többieket még győzködnünk kell”.

Február elsejéig maradnak a korlátozó intézkedések, így megfogadják az operatív törzs javaslatát, a középiskolákban online oktatás lesz továbbra is.

Száztizenöten haltak meg a hivatalos statisztikák szerint 24 óra alatt, ismertette a napi adatok egy részét Orbán Viktor.

Szerinte most már csak karnyújtásnyira van a győzelem, „tárgyalunk vakcinákról a nyugatiakon kívül az izraeliekkel, kínaiakkal és az oroszokkal is. Az unióval az a baj, hogy mi is feliratkoztunk, leadtuk a rendelést, a központ valamit tárgyalt, mi pedig ülünk, és várunk”, tette hozzá.

Úgy látja, hogy az eddigieknél sokkal több döntési jogkört kellene hagyni a nemzetállamoknál, mint Brüsszelnél, „engem a vakcinamizéria erről győzött meg”.

Ma 26 ezerrel dolgoznak kevesebben, mint a válság kezdetekor, Orbán szerint ez minősíti a válságkezelés sikerességét. „Nagyon kevés olyan ország van a világban, amelyik 4,5 millió munkahelyből csak 26 ezret vesztett el” – tette hozzá. Azt szeretné, hogy a magyaroknak kiemelkedően jó év legyen 2021, „Magyarország a kanyarban előzzön, ennek a realitása valóságos”.

A Capitoliumban történtekről azt mondta: nem szólunk bele az amerikaiak dolgába, szurkolunk nekik, és bízunk abban, hogy meg fogják oldani a problémáikat. Orbán még emlékszik „az erőszakos baloldali tömegre, amelyik megrohamozta a Parlamentet 2006-ban”, de ezt kijavította a műsorvezető, hogy az 2018 decemberében történt.

Korábban írtuk: amerikai szélsőjobboldali körökben kezdett el terjedni az a gondolatmenet, hogy nem Donald Trump hívei támadták meg a Capitoliumot, vagy legalábbis nem ők provokálták ki a zavargásokat, hanem az Antifa-mozgalom tagjai álcázták magukat Trump-támogatónak, és az ő számlájukra írható a felfordulás. Az összeesküvés-elmélet mögött azonban hatalmas tévedések vannak, és a vezető republikánus politikusok többsége is Trumpot okolja az elszabadult indulatokért. A miniszterelnök most egyetlen mozdulattal egyenlőségjelet tett a túlóratörvény elleni 2018-as tüntetések és a mostani amerikai zavargások között.

Orbán Viktor tíz éve csak és kizárólag a kormányközeli sajtónak ad interjút, a Kossuth rádióban rendszeresen szólal meg péntekenként. A formátum interjú, ám váratlan, meglepő kérdést nem szokott kapni, ráadásul a kérdések sokszor leginkább állítások. A kormányfő maga mondta el 2019-ben, miért nem áll szóba nem baráti sajtóval: szerinte egy interjú nem bikaviadal, és máshogy is el tud jutni a választókhoz. Orbán 2019 elején azt hangoztatta, hogy Magyarországon baloldali, liberális és kormányellenes médiatöbbség van, majd tavaly ősszel Olaszországban már arra utalt, mintha ez kiegyenlítődött volna: „ha a magyar médiára vetünk egy pillantást, akkor a baloldalnak maximum 60, de inkább csak 50 százaléka van, és a keresztény-konzervatív jobboldalnak szintén 40-50 százaléka van”. A magyarországi médiaviszonyokról készült videónkat itt nézheti meg>>>

Legfrissebb híreinkért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!