Operatív törzs: Január 11. után is maradjon a digitális oktatás a középiskolákban

2021. január 7. – 12:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön is megtartották az operatív törzs szokásos tájékoztatóját, ahol először Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár arról beszélt, hogy minden oktatási intézményben kitakarítottak, a téli szünetben megszervezték a dolgozók ingyenes tesztelését, amely

209 pozitív eredményt hozott, ez egyszázalékos fertőzöttséget jelent.

Az óvodák és általános iskolák január 4-én zökkenőmentesen kinyitottak, jelenleg 12 óvodában egy-két csoportban, és 14 általános iskolában, egy-két osztályban kellett rendkívüli szünetet elrendelni, mondta az államtitkár.

A középiskolákkal kapcsolatban pedig bejelentette, hogy az operatív törzs csütörtökön azt javasolta, hogy a középiskolákban hosszabbítsák meg a digitális munkarendet, tehát folytatódjon az online tanítás.

„Az oktatási intézményeket arra kérem, hogy úgy készüljenek, hogy január 11-én nem áll vissza a rendes oktatás”

– mondta Maruzsa. Hozzátette: a kérdésben a kormány dönt, bejelentés pedig pénteken várható. Az operatív törzs tájékoztatója után ezt erősítették meg Magyarország Kormányának Facebook-oldalán is.

Ezután Müller Cecília országos tisztifőorvos ismételte el a napi adatokat, melyeket ebben a cikkünkben foglaltunk össze. Az egészségügyi dolgozókat arra kérte, hogy jelentkezzenek be az oltópontokra, hiszen ők sokkal könnyebben kaphatják el a fertőzést. Elismerte azonban, hogy a nagy érdeklődés miatt nem egyszerű bejelentkezni, „égnek a vonalak”, de e-mailen is lehet jelentkezni.

Eddig egyébként összesen 31 500 egészségügyi dolgozót oltottak be.

Kitért arra is, hogy ha a lakosság számára is elegendő vakcinamennyiség áll majd rendelkezésre, a vakcinák beadásába hamarosan bekapcsolódnak a háziorvosok és a szakrendelők is, de arról nem beszélt, hogy ez mikorra várható.

Csütörtökön egy következő csoport oltását, az idősotthonok lakóinak és dolgozóinak az oltását is elkezdték, közölte az országos tisztifőorvos. Müller szerint „szép számmal jelentkeztek” az oltásra, eddig több mint 1200-an kapták meg a vakcinát, igaz azt nem közölte, hogy hány főből.

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központ vezető-helyettese ma is részletes adatokat sorolt arról, hogy az elmúlt egy napban hányszor kellett a rendőröknek intézkedniük a rendeletek be nem tartása miatt, így például hány üzletben nem viseltek maszkot, hányszor találkoztak olyan emberrel, akiken a tömegközlekedési eszközökön nem volt maszk, és elmondta azt is, hogy az elmúlt 24 órában egy ballószögi presszó bezárásáról döntöttek.

Legfrissebb híreinket itt olvashatja >>>

A tájékoztató végén most is felolvasták az újságírói kérdéseket. A Telex ezúttal az alábbi kérdéseket küldte az operatív törzsnek:

  • Mivel magyarázzák, amit a 444.hu írt meg, hogy az 1985 tesztet épp 20 744-gyel növelték meg szerdán, ami pontosan ugyanaz a tesztszám, amiről hétfőn azt mondták: ennyien vettek részt a hétvégi, óvodai és iskolai dolgozók számára kiírt tesztelésen is, és ezt hozzá is adták előzőleg a statisztikához?
  • Megjelent már Magyarországon a koronavírus brit mutációja? Ha igen, hány esetben mutatták ki? Ha nem, akkor folytatnak ilyen típusú vizsgálatokat? Más típusú mintavételre/tesztelemzésre van szükség a mutáció kimutatásához? Az országos tisztifőorvos – egyes virológusokhoz hasonlóan – feltételezi, hogy a brit mutáció jelen lehet az országban még akkor is, ha egyelőre nem mutatták azt ki?
  • Több olvasónk jelezte, hogy ugyan nyugdíjas, mégsem kapott levelet Müller Cecíliától, továbbá sokan vannak, akiknek nincs internete, akár mozgásukban korlátozottak, így az online regisztráció akadályokba ütközik számukra. Ezek az érintettek hogyan regisztrálhatnak oltásra?
  • Aki mozgássérült, vagy ágyhoz kötött, így nem tud elmenni oltópontra, hogyan lesz beoltva?
  • Magyarországon élő külföldi állampolgárok részesülhetnek-e a vakcinában itt, és ha igen, akkor az ő regisztrációjának mi a módja?

Válaszokat ezúttal sem kaptunk, így jöjjenek az előre kiválogatott kérdésekre adott reakciókból a legfontosabbak:

  • Indokolt a maszk használata, annak ellenére is, hogy van védőoltás, hiszen a járvány zajlik.
  • Egy ampullában 5 fő részére elegendő vakcina van. Azért, hogy egy adag se menjen kárba, időpontokra hívják be azokat, akik kérik az oltást. Müller elmondta, hogy egyetlen eloltatlan vakcina sem maradhat Magyarországon!
  • Tegnap sem találtak még a vírus angliai mutáns formáját itthon.
  • Magyarországon, aki influenza elleni védőoltást akar kapni, továbbra is van rá lehetősége.
  • A magyar fejlesztésű vakcina inaktivált vírus alapú lesz. Már kitenyésztették a kellő mennyiségű vírust, jelenleg ezek inaktiválása zajlik. Remélhetőleg fél- egy éven belül le lehet majd gyártani.
  • Minden vakcinának van egy alkalmazási előírása, akkor lesz a védőoltásnak megfelelő hatása, ha az előírás szerint adják be a vakcinákat.

Ha fontosnak tartja a független sajtót kattintson ide, és támogassa a Telexet!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!