Keddre elhasználják az eddig Magyarországra érkezett vakcinákat

2021. január 11. – 12:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn ismét megtartották az operatív törzs tájékoztatónak nevezett online fellépését. Kiss Róbert alezredes újra elismételte Orbán Viktor miniszterelnök pénteki bejelentését, miszerint február 1-ig meghosszabbítják a védelmi intézkedéseket, azaz a maszkviselési szabályokat, a kijárási tilalmat és a rendezvények korlátozását.

Müller Cecília országos tisztifőorvos helyett ezúttal dr. Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője ugrott be, hogy elsorolja a legfontosabb napi adatokat a vírussal kapcsolatban, amelyekről ebben a cikkünkben számoltunk be bővebben.

A járványügyi osztályvezető beszélt arról, hogy már hétvégén az idősotthonokban is oltási kampány zajlott az egészségügyi dolgozók oltása mellett. December 26. óta 71 ezer oltást adtak be Magyarországon, eddig összesen 6642 ember kapta meg idősotthon lakójaként vagy dolgozójaként a vakcinát.

Ha számításba vesszük azt, hogy ma is zajlik az egészségügyi dolgozók védőoltása, akkor a 79 ezer ember beoltására elegendő, eddig Magyarországra érkezett oltóanyag tulajdonképpen felhasználásra került

– jelentette be Galgóczi.

Holnap két új szállítmány érkezik Magyarországra koronavírus elleni vakcinából: a Pfizertől újabb 39 ezer ember beoltására elegendő oltóanyag, a Modernától pedig 3600 ember beoltására elegendő vakcina.

Galgóczi szerint mivel mindkét gyártó vakcinája mRNS-technológiával készül, ezért lényeges különbség nincs a két gyártó vakcináinak felhasználásával kapcsolatban.

Ezekből az idősotthonok és az egészségügyi dolgozók beoltása folytatódik, közben elkezdődött a felkészülés a rendvédelmi dolgozók beoltására is. A magyarországi oltási program lebonyolításáról és az eddigi tapasztalatokról ebben a cikkben írtunk részletesen.

Ma is voltak előre kiválogatott kérdések, ezek között az RTL megkeresésére adott válaszában Galgóczi azt mondta: azért kötelező regisztrálni az oltáshoz (annak ellenére, hogy az ország teljes felnőtt lakosságának beoltására elegendő vakcinát kötött le Magyarország), mert annak beadása önkéntes, a kapcsolatfelvétel pedig a regisztráció alapján zajlik.

Ahogy arról a Telex is beszámolt, szombaton egy nyilvánosságra került hivatalos levélből derült ki, hogy aki nem regisztrál, annak nem jár oltás. Korábban arról szólt a hivatalos kommunikáció, hogy a regisztráció nem feltétele annak, hogy megkapjuk a koronavírus-oltást.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass