77-en haltak meg, 1419 újabb fertőzöttet igazoltak

2021. január 11. – 08:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

1419 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 343 656 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Elhunyt 77 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 10 725 főre emelkedett. Ugyanakkor 2020. november 9. óta mindennap magasabb volt az áldozatok száma, mint az elmúlt 24 órában. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 203 972 fő, az aktív fertőzöttek száma 128 959 főre csökkent.

5065 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 367-en vannak lélegeztetőgépen, írja a koronavirus.gov.hu.

Péntek reggel Orbán Viktor a Kossuth rádiónak adott interjújában jelentette be, hogy február elsejéig meghosszabbították a korlátozásokat, így marad a kijárási tilalom este 20 óra és reggel 5 óra között. A kormányfő bejelentette azt is, hogy a középiskolások maradnak digitális oktatásban.

Múlt péntekig 42 549 egészségügyi dolgozót oltottak be, és megkezdték az idősotthonok lakóinak oltását is, a hétvégén minden olyan intézményben oltottak már, amelyben 150-nél több idős él. A jelenlegi adatok szerint az idősotthonok lakóinak mintegy 80 százaléka, a dolgozóknak viszont csak 50 százaléka kérte az oltást.

A koronavírus magyarországi terjedéséről szóló részletes grafikáinkat itt böngészheti.

Kedden újabb 39 ezer ember beoltására elegendő oltóanyag érkezik a Pfizer vakcinájából Magyarországra – közölte az országos tisztifőorvos az operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján. Müller Cecília azt mondta, hogy a következő héten kisebb mennyiséget várnak a Moderna oltóanyagából is, de pontos mennyiséget és dátumot nem tudott mondani.

Müller szerint több mint 19 millió adag vakcinát már lekötött Magyarország, ez csaknem 10 millió ember beolthatóságát jelenti, mivel a piacon lévő készítményekből két adagra van szükség a védettséghez.

A Pfizer/BioNTech vakcijánával csaknem 3,3 millió ember, a Moderna oltóanyagával 872 ezer ember, az AstraZenecáéval 3,27 millió ember oltására van lehetőség. A Janssen vakcinájával 2,18 millió embert lehet beoltani, míg a CureVac készítményével 250 ezer ember beoltására elegendő vakcinát kötött le Magyarország – részletezte. Ez azt jelenti – tette hozzá –, hogy 9 868 000 ember részesülhet majd védőoltásban itthon.

A hét elejére állhat össze a háziorvosi oltópontok listája, mondta Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár az Inforádiónak még a múlt hét végén. Horváth azt mondta, hogy jó lenne tudni, hogy a háziorvosok hány ember beoltására alkalmasak, ugyanis a tavalyi influenzaoltás-kapacitást (1,4 millió ember) a duplájára kéne emelni. A héten derül majd ki az is, hogy a tervezett 5000 háziorvosi oltópontból hány valósul meg, így fel lehet majd mérni, hogy ahol nincs ilyen, ott milyen más alternatíva van a helyiek beoltására.

Ha fontosnak tartja a független sajtót kattintson ide, és támogassa a Telexet!

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

A Telex legfrissebb koronavírussal kapcsolatos híreiért kattintson ide>>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!