Tizenkilencmillió dózisnyi vakcinát kötött le a kormány, kedden várható újabb Pfizer-szállítmány

2021. január 8. – 13:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Keddre várható a Pfizer vakcinájából egy újabb szállítmány, és a Moderna nemrég engedélyezett oltóanyagából is érkezik majd valamennyi – közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs pénteki tájékoztatóján. A tisztifőorvos elmondta, természetesen ő is be fogja oltatni magát a vakcinával, és a lekötött mennyiségek alapján mindenkinek jut majd Magyarországon az oltóanyagokból.

Kiss Róbert rendőr alezredes megismételte Orbán Viktor miniszterelnök reggeli bejelentését, miszerint február 1-ig meghosszabbítják a védelmi intézkedéseket, azaz a maszkviselési szabályokat, a kijárási tilalmat, és a rendezvények korlátozását. Az előző 24 órában 208 ember ellen intézkedtek maszkviselés hiánya miatt, 362-en szegték meg a kijárási tilalmat,

és 7 napra bezártak egy nagyatádi presszót, ahol hatósági ellenőrzés csapott le az előtérben alkoholizáló vendégekre.

„Látjuk azt, hogy a járvány zajlik” – kezdte pénteki helyzetértékelését Müller Cecília, aki szerint újabb és újabb kihívások elé nézünk, emiatt pedig fenn kell tartani a korlátozásokat. „Több oltakozóra van szükség, hogy egyáltalán megfordulhasson a fejünkben bármiféle enyhítés.” Az elmúlt 24 órában 2907 új fertőzöttet regisztráltak, és 115 beteg halt meg, közülük a legfiatalabb 47 évesen. 5297 embert ápolnak kórházban, és 372-en vannak lélegeztetőgépen.

Bár a járvány az egész világon még sajnos zajlik, új eszköz, fegyvertényező van a kezünkben a hatékony és biztonságos védőoltások megjelenésével – mondta a tisztifőorvos. Eddig 42 549-en oltatták be magukat a 130-135 ezer egészségügyi dolgozó közül, rajtuk kívül pedig négy nagy létszámú idősotthonban oltották be a lakókat (a lakók 70-80 százalékban jelentkeztek a védőoltásra). Az oltó teamek a hétvégén újabb idősotthonokba látogatnak majd el.

>>> Legfrissebb híreinket itt olvashatja >>>

Müller szerint a legfontosabb, hogy amennyi oltóanyag rendelkezésre áll, azt mind beadják a sérülékeny, kockázati csoportoknak, és hogy elfogyjon a rendelkezésre álló mennyiség. A tisztifőorvos a tájékoztató előtt kapott igazolást a Pfizertől, miszerint keddre várható egy újabb, 39 ezer ember beoltására elegendő szállítmány a cég vakcinájából. Emellett a Moderna nemrég engedélyezett vakcinájából is várnak egy kisebb mennyiséget, de még nem tudni, hogy mikorra és mennyi érkezhet.

A HVG kérdésére a tisztifőorvos elmondta, hogy már több gyártó vakcinájából lekötöttek összesen mindegy 19 millió vakcinát – mivel ezekből mindegyikre két dózisra van szükség, így közel 10 millió embert tudnak beoltani majd a következő oltóanyagokból:

  • Pfizer: 3,3 millió fő,
  • Moderna: 872 ezer fő,
  • Janssen: 2,18 millió fő,
  • AstraZeneca: 3,27 millió fő,
  • Curevac: 250 ezer fő beoltására elegendő vakcina.

Ezeken túl más gyártókkal is tárgyalnak, és igyekeznek beszerezni valamennyit minden olyan vakcinából, amelyet biztonságosnak ítél az Európai Gyógyszerügynökség. Müller Cecília szerint az oltás után egy-két napig hanyagolni kell a sportolást, és ne fogyasszunk alkoholt, hogy ne hátráltassuk a szervezetben az immunválasz kialakulását.

Sőt, „ezt most már többen megkérdezték tőlem, úgyhogy válaszolok: ez nem kérdés, természetesen beoltatom magamat” – mondta az országos tisztifőorvos az RTL kérdésére. „Mindenkit biztatok továbbra is, hogy ezzel a hatékony eszközzel éljen, hiszen megvédi a saját egészségét, a környezete egészségét”, és előbb-utóbb a vakcina segítségével kikeveredhetünk a járványból.

Az RTL rákérdezett arra is, mit szól Müller ahhoz, hogy a halálát kívánták annak a mentősnek, aki beoltotta magát „Megdöbbentő számomra az ilyen és ehhez hasonló megnyilvánulás – mondta a tisztifőorvos. – Nagyon kérem, hogy mindenki legyen a segítségére az oltakozásban résztvevőknek, senki ne akadályozza ebben őket. Amit a tudomány igazol, amellé kell felsorakoznunk, és mindent megtenni azért, hogy a járvány végére érjünk.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!