Kétszer annyi embert kéne beoltaniuk a háziorvosoknak, mint ősszel az influenza ellen

2021. január 8. – 20:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A jövő hét elejére állhat össze a háziorvosi oltópontok listája – mondta Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár az Inforádiónak. Horváth szerint a védőoltási stratégiát ugyanolyan rugalmasan kell igazítani a felmerülő igényekhez, mint az első hullám alatti védekezést.

Ez azt jelentette, hogy az első körben szimbolikus kórházak kaptak szimbolikus adagokat, de mára már szinte az összes fekvőbeteg-ellátást végző intézményben oltanak.

A következő lépés az, hogy a járóbetegeket ellátó intézményekben, sőt, a háziorvosi rendelőkben is oltsanak.

A vakcináról és a magyar oltási szabályokról ebben a cikkben írtunk.

A rendelők számára nem idegen az oltás, hiszen minden évben a háziorvosok adják be az influenza elleni oltások jelentős részét. A koronavírus elleni vakcinával kapcsolatban azonban több új szempontnak is meg kell felelni: például a Pfizer-BioNTech vakcinát extrém hidegben kell tárolni, valamint az oltott személynek minden vakcina esetében fél órát még a helyszínen kell maradnia, hogy az orvos megfigyelje, nem alakul-e ki allergiás reakció.

Horváth azt mondta, hogy jó lenne tudni, hogy a háziorvosok hány ember beoltására alkalmasak, ugyanis a tavalyi influenzaoltás-kapacitást (1,4 millió ember) a duplájára kéne emelni.

A jövő héten derül majd ki az is, hogy a tervezett 5000 háziorvosi oltópontból hány valósul meg, így fel lehet majd mérni, hogy ahol nincs ilyen, ott milyen más alternatíva van a helyiek beoltására. Horváth hozzátette, hogy az országos kollegiális háziorvosi vezető és a megyei hálózat eddig remekül együttműködött, így abban bízik, hogy a továbbiakban is megmarad ez a szoros kapcsolat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!