Tajszám alapján rangsorolhatják, ki kapjon előbb oltást

2021. január 12. – 19:13

Másolás

Vágólapra másolva

Könnyedén azonosíthatók a krónikus betegek a tajszám alapján, amelyet a Vakcinainfó oldalon megadunk, amikor a koronavírus elleni oltásra regisztrálunk, hiszen a szintén a tajszámmal összekötött Egészségügyi Elektronikus Szolgáltatási Tér (EESZT) nevű rendszerben ez az információ már megtalálható. Így az alapbetegségük miatt veszélyeztetett csoportok automatizálható módon meghatározhatók – mondta Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász az RTL Klub híradójának.

„A tajszám alapján és a megfelelő betegségek BNO-kódjai alapján ez egy informatikai végigfuttatás. Be kell állítani azokat a betegségeket, amelyek [alapján] bizonyítottan a koronavírus szempontjából magasabb rizikócsoportba osztályozzák az embereket. Mondjuk ilyen az elhízás, meg ilyen a diabétesz”

– mondta Rékassy, aki szerint ebbe a folyamatba bevonhatják a betegeket leginkább ismerő háziorvosokat is. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az RTL Klub kérdésére közölte, hogy az alapbetegségeket maga az oltóorvos is kikérdezi, ezekről az oltásra érkezőknek nyilatkozniuk kell.

Magyarországon első körben az egészségügyi és egészségügyben dolgozók kezdték el megkapni az oltást, de a múlt héten elkezdődött a szociális intézmények lakóinak és dolgozóinak oltása is. Ha odaérünk a sorban, és vakcinából is érkezik hozzá elegendő, akkor az oltási rend szerint ezután a 60 év felettiek, majd a rendvédelmi és közigazgatási szervek dolgozói, a 60 év alatti veszélyeztetettek, illetve a kritikus infrastruktúrában dolgozók következnek, és végül mindenki más, aki kéri, és nem áll fenn nála semmilyen kizáró ok.

A magyarországi oltási programmal kapcsolatos tudnivalókat, az oltások lebonyolításának első tapasztalatait ebben a cikkünkben foglaltuk össze.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!