Meghaladta a tízezret a koronavírusos halálos áldozatok száma Magyarországon

2021. január 5. – 09:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

870 újabb esetben mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 329 721 főre nőtt Magyarországon a beazonosított fertőzöttek száma.

Meghalt 103 beteg, így az elhunytak száma 10 080 főre emelkedett. 5760 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 394-en vannak lélegeztetőgépen.

A gyógyultak száma jelenleg 176 576 fő, az aktív fertőzöttek száma 143 065 főre csökkent – számolt be az elmúlt 24 órában regisztrált adatokról a koronavirus.gov.hu. Előző nap 856 új fertőzöttről és 93 halálos áldozatról írtak. A 444.hu azt írja, hogy hétfőn napközben közel 21 ezerrel frissítették a mintavételek számát, ez a hétvégi óvodai és iskolai tesztelések száma.

A térképes megoszlás hétfőn azt mutatta, hogy lakosságarányosan nézve Baranya, Somogy és Tolna megyében regisztrálták a legtöbb új fertőzöttet január elején. Százezer lakosra vetítve Baranya megyében 206, Tolnában 179, Somogyban pedig 175 új fertőzöttet mutattak a statisztikák január 4-én. A legkevesebb új fertőzött százezer lakosra vetítve Borsod-Abaúj-Zemplén megyében (86), Budapesten (94) és Győr-Moson-Sopron megyében (97) volt.

Hétfőn is megtartotta szokásos tájékoztatóját az operatív törzs. Itt elhangzott, hogy január 2-án és 3-án összesen 99 helyszínen, a köznevelésben és szakképzésben dolgozókat tesztelték. Mindösszesen 20 744-en éltek a tesztelési lehetőséggel ekkor. Müller Cecília országos tisztifőorvos azt mondta, hogy „a védelmi intézkedések elérték a céljukat”, hiszen csökken a megbetegedések és az aktív fertőzöttek száma.

A védőoltásokat hétfőtől már 25 helyszínen adják be az egészségügyi dolgozóknak, eddig közel 12 ezren kapták meg az első dózist a Pfizer–BioNTech vakcinájából. Müller arra biztatott minden egészségügyi dolgozót, hogy foglaljanak maguknak időpontot a védőoltások beadására. „Dinamikus sorrendben biztosítják majd az oltási lehetőséget”, hiszen a cél, hogy minél rövidebb idő alatt minél többen kapják meg a védőoltást, közölte az országos tisztifőorvos. Hozzátette azt is, hogy kedden újabb nagyobb mennyiségű oltóanyag érkezik az országba, ami 39 ezer fő beoltására lesz elég.

Közben Ausztriában meghosszabbították a teljes zárlatot, pontosabban negatív teszt ellenében sem engedélyezik az ott élők számára, hogy január 18-tól lazább körülmények között élhessenek, mindenkire vonatkozik a szigorú kijárási tilalom. Január végéig maradnak a szigorúbb korlátozások Németországban is, ahol december december 16-án rendelték el az iskolák, üzletek és éttermek teljes bezárását. A korábban bevezetett részleges lezárásokkal ugyanis nem tudták kellő módon megfékezni a koronavírus terjedését.

A koronavírus új, elsőként Nagy-Britanniában azonosított variánsa miatt zárlatot rendeltek el egész Angliában, a korlátozások az eddigieknél szigorúbbak. A tudósok szerint az új mutáció 50-70 százalékkal fertőzőképesebb, ezért az emberek sokkal nagyobb valószínűséggel fogják elkapni és terjeszteni. Az új vírus miatt a kórházak jelenleg nagyobb nyomás alatt vannak, mint a világjárvány kezdete óta bármikor – mondta Boris Johnson brit miniszterelnök hétfőn este.

Johnson arra kérte az embereket a kormány nevében, hogy maradjanak otthon, és csak néhány kivételes okból: alapvető fontosságú cikkek és gyógyszerek vásárlása, munka és orvosi segítség kérése miatt hagyják el az otthonaikat. Aki csak teheti, home office-ból folytassa a munkáját. Az iskolákban egyelőre február közepéig rendelték el a távoktatást, a bölcsődék nyitva maradnak. Bezárták a szabadtéri sporthelyszíneket, köztük a golfpályákat, a teniszpályákat és a fitneszparkokat is, ahogy az éttermek is zárva maradnak, de a házhoz szállítás továbbra is megengedett. A további korlátozásokról itt írtunk bővebben. Hétfőn megkezdték az oltást az Egyesült Királyságban az Oxford–AstraZeneca vakcinájával is, a Pfizer–BioNTech-oltóanyag mellett ez a második, amit engedélyeztek az országban.

A Nagy-Britanniában azonosított vírustörzs már Szlovákiában is megjelent, az ország keleti részében lévő nagymihályi (Michalovce) járásból származó néhány mintában sikerült kimutatniuk az új változatot. Szlovákiában egy december 21-én hatályba lépett intézkedés szerint mindenkinek karanténba kell vonulnia, aki az Egyesült Királyságból érkezik az országba. Az eddig engedélyezett vakcinákról a héten derülhet ki, hogy miként védenek az új, brit variáns ellen. Közben Dél-Afrikában jelen van egy másik vírusvariáns is, ezt a brit egészségügyi miniszter nagyon-nagyon komoly problémának nevezte.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

Ide kattintva olvashatók a Telex legfrissebb hírei.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!