Ausztriában meghosszabbították a teljes zárlatot

2021. január 4. – 16:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ausztriában január 24-ig tart majd a koronavírus-járvány miatt elrendelt teljes zárlat, mivel a parlament felsőháza (Bundesrat) hétfőn nem szavazta meg a kormánykoalíció javaslatát a január 18-i nyitásról. A kormány eredeti terve az volt, hogy aki tesztelteti magát a január 16-17-i hétvégén, negatív teszteredménnyel már 18-ától látogathatja az addigra újra megnyitott üzleteket és vendéglátóhelyeket, valamint a kulturális és sportlétesítményeket, írja az MTI.

A 24 órás kijárási korlátozás – az olyan kivételekkel, mint a munkába járás, betegápolás, alapvető szükségleti cikkek beszerzése és egyéni sportolás – továbbra is érvényben van. Az iskolák nyitása nem tartozott a leszavazott rendelet körébe, ezért az oktatási minisztérium nyilatkozata szerint az iskolák január 7-én távoktatással kezdik a második félévet, majd január 18-ától a gyerekek visszatérhetnek az iskolákba, írja a Der Standard osztrák napilap.

Rudolf Anschober egészségügyi miniszter hétfő délutáni sajtótájékoztatóján azt mondta, Ausztriában négy személynél (közülük három gyerek) azonosították a SARS2 koronavírus angliai mutációját, míg egy 30 éves nőnél a vírus dél-afrikai variánsát mutatták ki. A miniszter azt is elmondta, mind az öten repülővel érkeztek Ausztriába még közvetlenül azelőtt, hogy életbe léptették a Nagy-Britanniával szembeni beutazási tilalmat.

Éjféltől lezárják Skóciát, Angliában új szigorításokra készülnek

Hétfő éjféltől teljes Skóciát a márciusihoz hasonló szigorral lezárják, jelentette be Skócia első minisztere, Nicola Sturgeon – írja a Sky. A skót parlament döntése értelmében január végéig mindenkinek kötelezően otthon kell maradnia, és csak testmozgás céljából, illetve az alapvető fontosságú cikkek és gyógyszerek beszerzése végett léphetnek az utcára. A jelenleg is zárva tartó iskolák újra nyitását eredetileg január elejére tervezték, de ezt a hétfői bejelentés szerint februárig biztosan elhalasztják Skóciában.

Azokra, akik a kijárási tilalmat megszegik, minimum 60 fontos bírságot fognak kiszabni.

Sturgeon a bejelentésben arról beszélt, hogy tavaly március óta sosem aggasztotta annyira a helyzet, mint most. Elmondta azt is, hogy a koronavírus új, először az Egyesült-Királyságban azonosított, gyorsabban terjedő változatával fertőződik meg az új regisztrált betegek csaknem fele. Emiatt már nem tartható Skóciában a jelenlegi, 4-es szintű korlátozás, mert ezek ez intézkedések nem lennének elegek ahhoz, hogy a vírus reprodukciós rátáját 1 alá lehessen csökkenteni.

A hétfői szigorítások nélkül 3-4 héten belül túltelítődne az egészségügyi ellátórendszer a miniszter szerint, aki azt mondja, most gyors cselekvéssel mindez még megakadályozható.

Hétfőn 1905 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak és az elvégzett tesztek 15 százaléka volt pozitív.

Boris Johnson brit miniszterelnök azt mondta hétfőn, hogy Angliában is „kétségtelenül” újabb korlátozásokra lesz szükség. Johnson az új korlátozások időpontját egyelőre nem közölte; úgy fogalmazott, hogy az új intézkedéseket a brit kormány „megfelelő időben” bejelenti. A BBC azt írja, Johnson helyi idő szerint este 8-kor fog televíziós beszédet mondani, várhatóan ekkor jelenti be a konkrét intézkedéseket.

Németországban is maradnak a szigorú korlátozások

A német kormány és a 16 szövetségi állam megállapodott abban, hogy az országban január végéig meghosszabbítják a jelenlegi kijárási korlátozásokat – írja a Reuters német sajtóértesülések alapján.

Németországban december 16-án rendelték el az iskolák, üzletek és éttermek teljes bezárását. A korábban bevezetett részleges lezárásokkal ugyanis nem tudták kellő módon megfékezni a koronavírus terjedését. Az országban jelenleg 349 215 aktív esetet tartanak nyilván, a regisztrált fertőzöttek száma 1,7 millió feletti és több mint 34 ezer koronavírus-fertőzött hal már meg a járvány kezdete óta.

A legtöbb EU-s országhoz hasonlóan Németországban is december 27-én kezdték el az emberek beoltását. Eddig 238 809 ember kapta meg a koronavírus elleni vakcina első adagját a 83 millió lakosú országban.

Ausztriában korábban felmerült, hogy a szigorú tilalom feloldása előtti héten a negatív koronavírus-teszttel rendelkezők akár mentesülhetnek is a korlátozások alól, de ahogy megírtuk, az osztrák kormány végül úgy döntött, január 24-ig maradnak a szigorú korlátozások, és az éttermek, illetve nem alapélelmiszereket árusító boltok zárva tartanak, a szabályozás egységes.

Ide kattintva olvashatók a Telex legfrissebb hírei.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!