A vírus gyorsan terjedő mutációja miatt egész Angliára zárlatot rendeltek el

2021. január 4. – 21:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Boris Johnson brit miniszterelnök hétfő este bejelentette, hogy a koronavírus-járvány gyors terjedése miatt új, az eddiginél is szigorúbb korlátozásokat vezetnek be, amelyek Anglia egész területére kiterjednek, írja a BBC. „A riasztó adatok egyértelművé tették, hogy többet kell tennünk azért, hogy az új, gyorsan terjedő koronavírus-variánst ellenőrzés alatt tartsuk” – mondta a miniszterelnök.

Johnson azzal kezdte a beszédét, hogy amikor az ország a vírus régi változata ellen harcolt, akkor az addigi erőfeszítéseik hatásosak voltak, de a vírus új variánsa olyan gyorsan terjed az országban, ami egyszerre frusztráló és riasztó. A tudósok szerint az mutáció 50-70 százalékkal fertőzőképesebb, ezért az emberek sokkal nagyobb valószínűséggel fogják elkapni és terjeszteni. Az új vírus miatt a kórházak jelenleg nagyobb nyomás alatt vannak, mint a világjárvány kezdete óta bármikor – mondta Johnson, aki szerint most minden eddiginél jobban össze kell fogniuk.

Ezért arra kérte az embereket a kormány nevében, hogy maradjanak otthon, és csak néhány kivételes okból: alapvető fontosságú cikkek és gyógyszerek vásárlása, munka és orvosi segítség kérése miatt hagyják el az otthonaikat. Aki csak teheti, home office-ból folytassa a munkáját. Johnson azt mondta, megérti, hogy az iskolák bezárása kellemetlenséget okoz a szülőknek és a tanulóknak. A probléma nem az, hogy az iskolák nem biztonságosak a gyermekek számára, hanem az, hogy a járvány katalizátorai, és elősegítik a járvány terjedését a háztartások között – mondta Johnson. Ugyanakkor a bölcsődék nyitva maradnak, míg az iskolákban egyelőre február közepéig rendelik el a távoktatást. A nyári iskolái vizsgákról azt mondta, idén nem a szokásos módon fognak zajlani, az erre vonatkozó alternatív megoldásokat külön fogják bejelenteni.

A szabadtéri sporthelyszíneket, mint például a golfpályákat, a teniszpályákat és a fitneszparkokat bezárják, ahogy az éttermek is zárva maradnak, de a házhoz szállítás továbbra is megengedett (kivételt az alkoholos italok jelentenek). Két háztartásból legfeljebb egy-egy tag találkozhat egymással szabadtéri testmozgás közben. Az amatőr csapatsport sem megengedettek, de az élsport, így például az angol első osztályú futballbajnokság, a Premier League is folytatódhat.

Felgyorsult a járvány terjedése

Ezután megismételte az Egyesült Királyság főorvosainak azon tanácsát, miszerint a járvány riasztási szintjét át kell állítani az 5. szintre. Ez azt jelenti, hogy ha most nem hoznak korlátozó intézkedéseket, akkor az egészségügyi-rendszer kapacitása 21 napon belül túlterhelődhet. Ugyanakkor hozzátette, hogy az Egyesült Királyságban „a történelem legnagyobb oltási programját” vezették be, és eddig több embert oltott be, mint Európa többi részén együttvéve. Szerinte az oltás üteme tovább gyorsul, köszönhetően annak, hogy az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca által fejlesztett vakcina is engedélyt kapott az országban. Eddig már több mint egymillió ember kapta meg a védőoltás első adagját az országban.

Ha minden jó alakul, akkor a legveszélyeztetettebb társadalmi csoportok tagjai február közepére már megkaphatják az oltás első dózisát, és ez lehetővé teheti a korlátozások feloldását

– mondta Johnson, aki szerint az északír, a walesi és a skót kormány is osztja az álláspontot, hogy ilyen szigorú lépéseket hoztak a vírus terjedésének megfékezése érdekében. A londoni parlament várhatóan a szerdai ülésén fogja elfogadni az új korlátozások bevezetését. Sir Keir Starmer munkáspárti vezető azt mondta, a képviselőik támogatni fogják a kormány 22 oldalas intézkedéscsomagját.

Boris Johnson brit miniszterelnök bejelentése 2021. január 4-én – Fotó: Paul Ellis / AFP
Boris Johnson brit miniszterelnök bejelentése 2021. január 4-én – Fotó: Paul Ellis / AFP

November 5-én 100 ezer nagy-britanniai közül 247-en voltak fertőzöttek, mostanra a fertőzöttek száma megduplázódott, 100 ezer ember közül 519-en kapták el a vírust.

Az elmúlt két hétben a járvány terjedése 70 százalékkal gyorsult az Egyesült Királyságban.

Jelenleg átlagosan napi 2550 új koronavírus-fertőzött kerül kórházba, november 5-én ez a szám 1327 volt. Hetedik napja 50 ezer felett van a naponta diagnosztizált betegek száma az országban.

December közepén jelent meg a mutáció

December közepén Londonban és Dél-Angliában a koronavírus egy új variánsára bukkantak, ami az eddig ismert vírustörzseknél jóval gyorsabban terjed. A nagyon fertőzőképes vírusmutáció miatt még szigorúbb korlátozásokat vezettek be az ország egyes részein, mire több ország is utazási korlátozást vezetett be a Nagy-Britanniából érkezőkkel szemben.

December 30-án a brit gyógyszerfelügyelet engedélyezte az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár közös fejlesztésű koronavírus-vakcinájának forgalmazását, így a Pfizer és a BioNTech által fejlesztett vakcina mellett már ezzel is elkezdődött az oltás az országban.

Január 4-én a skót miniszterelnök, Nicola Sturgeon már korábban bejelentette, hogy éjféltől teljes Skóciát a márciusihoz hasonló szigorral lezárják. A skót parlament döntése értelmében január végéig aki csak teheti otthon kell maradnia, és csak testmozgás céljából, illetve az alapvető fontosságú cikkek és gyógyszerek beszerzése miatt hagyhatja el az otthonát. A jelenleg is zárva tartó iskolák újra nyitását februárig biztosan elhalasztják. Walesben minden iskolában legalább január 18-ig online folytatódik az oktatás – jelentette be Kirsty Williams oktatási miniszter.

Ausztriában és Németországban is szigorítanak

Ausztriában január 24-ig tart majd a koronavírus-járvány miatt elrendelt teljes zárlat. Az osztrák kormány eredeti terve az volt, hogy aki tesztelteti magát, az negatív teszteredménnyel már január 18-ától látogathatja az addigra újra megnyitott üzleteket és vendéglátóhelyeket, valamint a kulturális és sportlétesítményeket, ám ezt a tervet a parlament felsőháza egy héttel elhalasztotta.

A 24 órás kijárási korlátozás – az olyan kivételekkel, mint a munkába járás, betegápolás, alapvető szükségleti cikkek beszerzése és egyéni sportolás – továbbra is érvényben van. Az iskolák nyitása nem tartozott a leszavazott rendelet körébe, ezért az oktatási minisztérium nyilatkozata szerint az iskolák január 7-én távoktatással kezdik a második félévet, majd január 18-ától a gyerekek visszatérhetnek az iskolákba.

A német kormány és a 16 szövetségi állam megállapodott abban, hogy az országban január végéig meghosszabbítják a jelenlegi kijárási korlátozásokat – írja a Reuters német sajtóértesülések alapján. Németországban december 16-án rendelték el az iskolák, üzletek és éttermek teljes bezárását. A korábban bevezetett részleges lezárásokkal ugyanis nem tudták kellő módon megfékezni a koronavírus terjedését. Az országban jelenleg 349 215 aktív esetet tartanak nyilván, a regisztrált fertőzöttek száma 1,7 millió feletti és több mint 34 ezer koronavírus-fertőzött hal már meg a járvány kezdete óta.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

A Telex legfrissebb koronavírussal kapcsolatos híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!