Újabb oltóanyagot engedélyezett a brit gyógyszerfelügyelet

2020. december 30. – 08:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva


Engedélyezte szerdán a brit gyógyszerfelügyelet az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár közös fejlesztésű koronavírus-vakcinájának forgalmazását, tudatta az MTI. Ez a második olyan vakcina, amelynek alkalmazását a brit szakhatóság jóváhagyta. A MHRA – a világon elsőként – december elején a Pfizer és a BioNTech közös fejlesztésű vakcináját is engedélyezte, és a brit oltási kampány december 8-án ezzel az oltóanyaggal megkezdődött.

Nagy-Britanniában az eddig beoltottak száma a 700 ezerhez közelít, de a brit kormány reményei szerint a könnyebben szállítható és tárolható Oxford/AstraZeneca-vakcina használatának engedélyezésével válhat igazán tömegessé az oltási kampány.

A BBC azt írja, az Oxfordi Egyetem tudósai által tervezett koronavírus-vakcinájának engedélyezése az Egyesült Királyság immunizációs kampányának jelentős kiterjesztéséhez vezet, amelynek célja az élet normalizálása. Matt Hancock egészségügyi miniszter ugyanis bejelentette, hogy január 4-én kezdődik az újabb oltóanyag bevezetése, „és felgyorsul már a jövő év első heteire”.

Az Egyesült Királyság 100 millió adagot rendelt az AstraZeneca gyártótól, ez elegendő 50 millió ember beoltásához.

A brit gyógyszerfelügyelet jóváhagyása azt jelenti, hogy az oltás egyszerre biztonságos és hatékony. Az Oxford-AstraZeneca vakcinát 2020 első hónapjaiban tervezték, áprilisban az első önkéntesnél tesztelték, és azóta nagyszabású klinikai vizsgálatokon vett részt, több ezer ember bevonásával.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

A Telex legfrissebb koronavírussal kapcsolatos híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!