Elkezdték az oltást az Oxford–AstraZeneca-vakcinával az Egyesült Királyságban

2021. január 4. – 10:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn kezdték meg az oltást az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár közös fejlesztésű, Nagy-Britanniában engedélyezett, durván 70 százalékos hatékonyságú vakcinájával, az első adagot egy nyugdíjas karbantartó, a 82 éves Brian Pinker kapta meg – írja a Sky News. Másodikként egy 88 éves zenetanárt, Trevor Cowlettet oltottak be, harmadikként egy professzor kapta meg a vakcinát.

Az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca közös fejlesztésű vakcinájából 53 ezer dózist szállítottak ki Nagy-Britannia kórházaiba, az oltást Oxfordban, Sussexben, Lancashire és Warrickshire megyékben lehet elérni egyelőre, Londonban pedig két kórházban van belőlük.

A brit kormány bízik abban, hogy több tízmillió oltóanyagot szállíthatnak ki hónapokon belül. Ez a második vakcina, amit jóváhagytak Nagy-Britanniában, az elsőt, a Pfizer–BioNTech oltóanyagát elsőként december 8-án adták be egy nagymamának.

Matt Hancock brit egészségügyi miniszter a Sky Newsnak azt mondta: egy nagy brit sikertörténet kezdődött ma el. „Nyilvánvalóan nagyon pozitív híreket kaptunk ma azzal, hogy az Oxford–AstraZeneca-vakcinát elkezdték beadni – ez a brit tudomány győzelme (…), de a vírus kontrollálását így is nagyon megnehezíti az új törzs.”

Hancock hozzátette, hogy mától 700 oltópont elérhető az Egyesült Királyságban, a hét végére pedig remélhetőleg már az ezret is meghaladja a számuk. Nagy-Britanniában, ahol elsőként bukkant fel az új vírustörzs, már körülbelül egymillióan kapták meg a Pfizer–BioNTech vakcináját. Az Oxford–AstraZeneca oltóanyaga mindenesetre költséghatékonyabbnak tűnik, nem igényel ugyanis sem a szállításban, sem a tárolásban speciális körülményeket. Ebből az oltóanyagból 100 millió dózist rendelt meg a brit kormány.

Az Egyesült Királyságban az elmúlt hat napban napi több mint 50 ezer új fertőzöttet regisztráltak. Vasárnap 54 990 új esetről számoltak be és 454-en haltak meg koronavírus-fertőzöttként, így már 75 024 emberéletet követelt a vírus az országban.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

A Telex legfrissebb koronavírussal kapcsolatos híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!