Operatív törzs: Tartalékolják az oltóanyagot azoknak, akik már megkapták az első oltást

2021. január 4. – 12:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn is megtartotta a szokásos tájékoztatóját az operatív törzs, ahol először a területi közigazgatásért felelős államtitkár beszélt arról, hányszor, kiket és miért teszteltek eddig. Utalt arra, hogy január 2-án és 3-án összesen 99 helyszínen, a köznevelésben és szakképzésben dolgozókat tesztelték.

Összesen 20 744 óvodai és iskolai dolgozó élt a lehetőséggel, és teszteltette le magát január első hétvégéjén,

közölte György István.

Ezt követően Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy „a védelmi intézkedések elérték a céljukat”, hiszen csökken a megbetegedések és az aktív fertőzöttek száma, majd elsorolta a legfontosabb napi adatokat a vírussal kapcsolatban, ezekről ebben a cikkünkben számoltunk be bővebben.

A védőoltások megérkezésével Müller szerint „egy nagy lehetőség áll előttünk”. Kijelölték az oltópontokat, így mától 25 helyszínen zajlik a vakcinák beadása. Eddig közel 12 ezer egészségügyi dolgozó kapta meg az első védőoltását. Ezután elsorolta, hogy kik és milyen sorrendben kapják majd meg a védőoltásokat. Müller arra biztatta a többi szférát, így többek között az alapellátásban dolgozókat, háziorvosokat, védőnőket, mentődolgozókat, szóval mindenkit, akik az egészségügyben dolgoznak, hogy foglaljanak maguknak időpontot a védőoltások beadására.

„Dinamikus sorrendben biztosítják majd az oltási lehetőséget”, hiszen a cél, hogy minél rövidebb idő alatt, minél többen kapják meg a védőoltást, közölte az országos tisztifőorvos. Hozzátette azt is, hogy kedden újabb nagyobb mennyiségű oltóanyag érkezik az országban, amely mintegy 39 ezer fő beoltására lesz elég.

Végül Kiss Róbert az operatív törzs ügyeleti központ vezető-helyettese sorolt részletes adatokat arról, hogy az elmúlt egy napban hányszor kellett a rendőröknek intézkedniük a rendeletek be nem tartása miatt, így például hány üzletben nem viseltek maszkot, hányszor találkoztak olyan emberrel, akiken a tömegközlekedési eszközökön nem volt maszk, és elmondta azt is, hogy az elmúlt napokban összesen öt üzletet zárattak be ideiglenesen.

Ma is voltak előre kiválogatott kérdések. Az ezekre adott válaszok közül a legfontosabbak:

  • Amíg nem stabilizálódik a biztonságos oltási ellátás, addig tartalékolják a második oltást azok számára, akik már megkapták az első oltást. A második oltás alkalmával ugyanis azt az oltóanyagot kell adni, amelyikkel először beoltották az illetőt.
  • A vakcina mennyisége szabja meg azt, hogy előnyt élveznek azok, akik még nem estek át a betegségen. Ettől függetlenül Müller arra biztatja azokat is, akik már megfertőződtek, hogy jelentkezzenek a védőoltásért.
  • A Pfizer-BioNTech vakcináját 16 éves kortól lehet adni. Ennél fiatalabb korosztály számára egyelőre nem készültek oltóanyagok.
  • Az orosz vakcinával kapcsolatban az országos tisztifőorvos azt válaszolta, hogy 6000 Szputnyik vakcinát tárolnak.

Legfrissebb híreinket itt olvashatja >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!