856 új fertőzöttet, 93 halálos áldozatot regisztráltak a hivatalos adatok szerint

2021. január 04. – 08:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

856 újabb esetben mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 328 851 főre nőtt Magyarországon a beazonosított fertőzöttek száma.

Meghalt 93 beteg, így az elhunytak száma 9977 főre emelkedett. 5667 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 400-an vannak lélegeztetőgépen.

A gyógyultak száma jelenleg 174 070, az aktív fertőzötteké 144 804. Eddig összesen 80 ezer adag vakcina érkezett Magyarországra, mostanra már 21 kórházi oltóponton zajlik az egészségügyi dolgozók oltása. A járvány lassítása és a kórházak teljesítőképessége érdekében továbbra is érvényben vannak az eddigi védelmi intézkedések – közölte hétfőn az elmúlt 24 órában regisztrált adatokat a hivatalos tájékoztató honlap. 8727 mintavételt végeztek. Előző nap 1307 új fertőzöttről és 103 halálos áldozatról számoltak be.

Az oldalon elérhető megyei bontás alapján hétfőn reggel Győr-Moson-Sopron, Vas és Nógrád megye volt vörös, azaz lakosságarányosan ezekben a megyékben lehet hivatalosan a legtöbb fertőzött.

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap a Kossuth rádióban adott interjút, ahol beszélt arról, hogy nem elégedett a vakcinabeszerzések tempójával, vannak ugyanis olyan gyártók, amiknek a termékei már hamarabb elérhetőek voltak az EU-n kívüli országokban. Hozzátette ugyanakkor, hogy „az uniót sem szabad olyasmiért felelőssé tenni, ami nem igazságos, méltányos, ezért nem róhatjuk fel Brüsszelnek azt, hogy a gyártók nem tudják pontosan megmondani a szállítási időpontokat és mennyiségeket”. A tömeges oltásra is kitért: a tervek szerint nemcsak az egészségügyi intézményekben oltanak majd, hanem a szavazókörökben is lesznek oltási pontok.

Arra, hogy mikor lehet nyitni, lazítani a korlátozásokon, azt mondta: „Ha a vakcina előtt kezdesz lazítani, a vakcina meg nem érkezik meg, akkor egy fertőzéshullámot indítasz el, és szabadítasz rá az országra” – jelentette ki Orbán, aki szerint ha nem jól ütemez a kormány, még egy harmadik hullám is bekövetkezhet. Orbán szerint a második hullámot kivédtük, jól láthatóan sikerült leszorítani, most az a feladat, hogy ne tudjon elindulni egy harmadik hullám.

A miniszterelnök méltatta a magyar egészségügyet, ami szerinte sokkal jobban helytállt, mint számos, Magyarországnál előkelőbb helyre értékelt ország egészségügyi rendszere. „Itt nem haltak meg emberek azért, mert nem volt ellátás a kórházban”, nem kellett a folyosókon fektetni embereket, és az orvosoknak sem kellett arról dönteni, hogy melyik beteg maradjon életben a kevés lélegeztetőgép miatt.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa Sváby András ATV-n futó műsorában nemrég arról beszélt, hogy a Dél-pesti Centrumkórházban az elmúlt hetekben csökkent a bent fekvő betegek száma, ugyanakkor az intenzíven fekvő betegek száma stagnál, és arról is említést tett, hogy Magyarországon még nem észlelték a koronavírus új, a briteknél kifejlődött, a többihez képest gyorsabban terjedő variánsát, ami ellen egyébként hatásosnak tűnik a már kifejlesztett vakcina. Az oltóanyagra kitérve azt mondta, hogy más és más fajta lenne ideális az időseknek, a fiataloknak, az allergiásoknak és így tovább, ám egyelőre még nincs ilyen választék a piacon, így mindenkinél ugyanazt az oltást kell alkalmazni.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete továbbra is szigorításokat vár a kormánytól. A Telexhez eljuttatott sajtóközleményükben azt írták: „Olyan óvintézkedéseket sem rendeltek el központilag, amelyek több, más területen dolgozók esetén már alapvetőek, mint a maszkviselés vagy a plexifal. (…) Ameddig nincs kellő védelem, nincs átoltottság, addig digitális munkarenddel kell biztosítani a közoktatásban dolgozók és a családok biztonságát.”

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

Legfrissebb híreinket itt olvashatja >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.