Orbán: A következő tíz év még jobb lehet, mint az előző tíz volt

2021. január 3. – 09:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Orbán Viktor szerint „ideális esetben” az emberek eldönthetik majd, hogy kínai vakcinával vagy nyugati vakcinával oltatják be magukat.
  • Az orosz oltás a miniszterelnök szerint jó, de nincs elegendő gyártási kapacitás Oroszországban.
  • A miniszterelnök azt mondta, hogy nem elégedett a vakcina beszerzésének tempójával.
  • Nemcsak az egészségügyi intézményekben fognak oltani, hanem a szavazókörökben is berendeznek majd oltási pontokat.
  • A miniszterelnök a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorának vendége volt.

A miniszterelnök azt mondta, hogy nem elégedett a vakcina beszerzésének tempójával. Vannak olyan gyártók, amelyeknek a termékei előbb elérhetőek voltak az EU-n kívüli országokban (Kanadában, Nagy-Britanniában, Izraelben), mint az unióban, a kormány azonban nézi a keleti gyógyszereket, vakcinákat, orvosságokat is. „De miután az uniót sem szabad olyasmiért felelőssé tenni, ami nem igazságos, méltányos, ezért nem róhatjuk fel Brüsszelnek azt, hogy a gyártók nem tudják pontosan megmondani a szállítási időpontokat és mennyiségeket” – jelentette ki Orbán, aki szerint Brüsszel is ki van szolgáltatva a nagy gyógyszeripari cégeknek.

A kormányfő szerint arra is van már terv, hogyan zajlana a tömeges oltás: nemcsak az egészségügyi intézményekben fognak oltani, hanem a szavazókörökben is berendeznek majd oltási pontokat,

vagyis oda kell majd menniük az embereknek a vakcináért, ahol szavazni szoktak.

Arra a kérdésre, hogy egyes vélemények szerint a lakosság 40-50 százalékát be kellene oltani márciusra, hogy elkerüljük a vírus harmadik hullámát, a kormányfő azt mondta: csínján kell bánni a feltételes módokkal és nyaklót kell dobni a saját fantáziánkra is. Jó gondolkodni azon, milyen ütem lenne a legoptimálisabb az emberéletek és a gazdaság megmentése szempontjából, „de én nem engedek ennek a csábításnak”, mert az a kérdés, hogy itt van-e a vakcina vagy sem. „Persze, a legjobb lenne, ha holnap reggel mindenkit beoltanánk” – mondta.

A miniszterelnök szerint nehéz kérdés, hogy mikor lehet nyitni, lazítani a korlátozásokon, mennyivel a vakcina megérkezése előtt. „Ha a vakcina előtt kezdesz lazítani, a vakcina meg nem érkezik meg, akkor egy fertőzéshullámot indítasz el, és szabadítasz rá az országra” – jelentette ki Orbán, aki szerint ha nem jól ütemezik a kormány, még egy harmadik hullám is bekövetkezhet. „A második hullámot kivédtük”, jó láthatóan sikerült leszorítnia, most az a feladat, hogy ne tudjon elindulni egy harmadik hullám – tette hozzá.

Nagy idők kapujában

A kormányfő szerint a koronavírus megjelenésekor jutott arra Magyarország is, hogy kell legyen az országnak olyan saját gyártási kapacitása, amely egy járvány idején gyors és tömeges kezelést tesz lehetővé, ezért elkezdtek építeni üzemeket, gyárakat, kutatásokat indítottak, magyar vakcinakísérletek is zajlanak. „Mindent megtettünk annak érdekében, hogy mire majd a következő világjárvány érkezik – amiről senki nem tudja, hogy mikor és hogyan – addigra nem egyszerűen csak fölkészültek legyünk”, hanem már saját gyártású orvosságunk, terápiás gyógyszereink és oltóanyagunk is is legyen. Ez a munka zajlik – húzta alá.

„Egyébként mindenki ezt a nehezen kimondható szót használja: Pfizer. Azt hiszem így kell mondani, de az valójában egy magyar vakcina”.

A miniszterelnök az újév előtti napon hosszan beszélt Karikó Katalinnal (ő dolgozta ki a Pfizer/Biontech-vakcina egyik szabadalmát), és „megértette”, hogy ugyan egy német professzor is benne van a fejlesztésben, de legtöbben magyarok dolgoznak a kutatásban, kutatás irányításban. „Kis túlzással, de nyugodtan mondhatjuk, hogy ez egy magyar vakcina: amerikai pénz és magyar ész van benne.”

Orbán szerint a magyar egészségügy sokkal jobban helytállt, mint számos Magyarországnál előkelőbb helyre értékelt ország egészségügyi rendszere. „Itt nem haltak meg emberek azért, mert nem volt ellátás a kórházban”, nem kellett a folyosókon fektetni embereket és az orvosoknak sem kellett arról dönteni, hogy melyik beteg maradjon életben a kevés lélegeztetőgép miatt.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy gazdaságilag az elmúlt tíz év volt a legsikeresebb tíz az elmúlt száz évből, a következő tíz év még jobb lehet. „Olyan dimenzióváltás előtt van a magyar gazdasági rendszer, amit ma még kevesen értenek. Hatalmas fejlesztési forrásokat halmoztunk föl, nagyon nagy programokat fogalmaztunk meg, tíz év múlva erre a gazdaságra alig lehet majd ráismerni.” Orbán szerint 2030-ban egy digitalizált gazdaság lesz, körforgásos (azaz saját hulladékát is földolgozni képes) gazdasági rendszerben, radikálisan lecsökkentett energiarendszer, ahol lesz közben teljes foglalkoztatás, és gyorsabb növekedés lesz érzékelhetően, mint az EU nyugati felében.

Egy egész más világ bontakozik ki előttünk: az emberek is gyarapodni fognak, a jómód nagyobb lesz, nagyobb lakásokban fognak élni és több gyerekük is lesz a következő évtizedre, ez nagy biztonsággal megjósolható. Orbán szerint erre megvannak a tervek, a pénzügyi fedezet és a felhasználási rendje. „Az évtized, ami előttünk van, az fantasztikus évtized lehet. És már az első éve is az lesz. Az első két esetleg három hónap nyomorúságos lesz 2021-ben, de ha abból kijövünk, utána egy hihetetlen gyorsasággal állunk majd emelkedő pályára” – mondta Orbán, aki szerint nagy idők kapujában állunk.

Legfrissebb híreinket itt olvashatja >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!