Szlovákiában is megjelent a koronavírus gyorsan terjedő mutációja

2021. január 5. – 07:01

Másolás

Vágólapra másolva

Szlovákiában is megerősítették a koronavírus új, gyorsan terjedő változatának jelenlétét – jelentette be Marek Krajcí egészségügyi miniszter.

A miniszter arról számolt be, hogy az ország keleti részében lévő nagymihályi (Michalovce) járásból származó néhány mintában sikerült kimutatniuk az új változatot, amelyet „angol törzsnek” nevezett, írja az MTI.

Krajcí már a karácsonyi ünnepek előtt valószínűsítette, hogy a vírus új változata megjelent az országban, de ezt csak most sikerült ténylegesen bizonyítani. Szlovákiában egy december 21-én hatályba lépett intézkedés szerint mindenkinek karanténba kell vonulnia, aki az Egyesült Királyságból érkezik az országba.

Boris Johnson brit miniszterelnök hétfőn este a koronavírus-járvány gyors terjedése miatt az egész országra szigorú zárlatot rendelt el. A vírus Angliában megjelent új mutációja ugyan nem okoz súlyosabb betegséget, mint az eddigiek, de 50-70 százalékkal fertőzőképesebb, ezért az emberek sokkal nagyobb valószínűséggel fogják elkapni és terjeszteni azt. Az új vírus miatt a brit kórházak jelenleg nagyobb nyomás alatt vannak, mint a világjárvány kezdete óta bármikor.

A Nemzeti Egészségügyi Információs Központ kedden közzétett adatai szerint vasárnap több mint háromezer PCR típusú tesztet végeztek el Szlovákiában, s ezek alapján 636 új fertőzöttet regisztráltak. Az országban az új fertőzöttek száma október közepén ugrott meg, és decemberben további emelkedésnek indult.

Ha a Telex legfrissebb híreit akarja látni, kattintson ide!

Az újonnan regisztrált fertőzöttek száma december elején emelkedett átlagosan napi 2 ezer fölé, az elmúlt egy hétben pedig háromezer körül volt.

Az országban a kór tavaszi megjelenése óta PCR-teszttel mintegy 188 ezer személynél mutatták ki a koronavírust, és eddig már csaknem 1,5 millió ilyen típusú vírustesztet végeztek el. A gyógyultnak nyilvánítottak száma valamivel több mint 130 ezer. Jelenleg 2771 fertőzöttet kezelnek kórházban. Hivatalos források 2521 halálesetet tulajdonítanak a kórnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!