A brit egészségügyi miniszter szerint a dél-afrikai variáns több egy egyszerű problémánál

2021. január 4. – 09:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A hetekkel ezelőtt Nagy-Britanniában először azonosított új, szakértők szerint jóval gyorsabban terjedő mutáció már 37 országban van jelen – összesítette a mostanáig beérkezett adatokat a CNN. Eszerint az Egyesült Királyságban, Ausztráliában, Belgiumban, Brazíliában, Kanadában, Chilében, Kínában, Dániában, Finnországban, Franciaországban, Németorországban, Izlandon, Indiában, Írországban, Izraelben, Olaszországban, Jamaicán, Japánban, Jordániában, Libanonban, Máltán, Luxemburgban, Hollandiában, Új-Zélandon, Norvégiában, Pakisztánban, Portugáliában, az Egyesült Arab Emírségekben, Szingapúrban, Dél-Koreában, Spanyolországban, Svédországban, Svájcban, Thaiföldön, Törökországban, Vietnámban és az Egyesült Államokban azonosítottak eddig olyan eseteket, ahol kimutatták a B.1.1.7. mutációt.

Arról egyelőre nincsenek adatok, hogy az új törzs a gyorsabb terjedés mellett halálosabb lenne vagy súlyosabb szövődményekkel járna, mint addig ismert társa. Azt bizonyosan egyelőre szintén nem tudni, hogy a piacra került vakcinák milyen mértékben hatásosak az új törzs ellen, ám a WHO szerint már nem kell sokáig várni, hogy ez kiderüljön: a héten megérkezhetnek az erre vonatkozó eredmények a laboroktól – írja a CNN. A cikk szerint a B.1.1.7. variánsnak már 17-féle módosulása létezik, ami szokatlanul sok.

Nagy-Britanniában és a vilás más pontjain is vizsgálják a vakcinák hatékonyságát az új törzs ellen: a britek például a már beoltottaktól vettek vérmintát, és azt nézik, hogy a termelődött antitestek védelmet biztosítanak-e a mutációval szemben. Vettek vért azoktól is, akik az új törzzsel fertőződtek meg, ezeken is tesztelik a vakcina hatékonyságát. Az elsők között engedélyezett gyártók, a Pfizer és a Moderna is kutatja, hogy vakcináik kellő védelmet nyújtanak-e.

Közben nem ez az egyetlen új mutáció, ami több megbetegedést is okozott: Dél-Afrikában is azonosítottak egy új változatot, aminek már 22 módosulása van. Matt Hancock brit egészségügyi miniszter beszélt is arról, milyen nagyon aggódik a dél-afrikai variáns miatt, és a BBC rádiónak hozzátette, szerinte ez több egy egyszerű problémánál, ez ugyanis „egy nagyon-nagyon jelentős probléma.” Az Egyesült Királyság már korlátozta a Dél-Afrikából érkező gépeket, és aki onnan érkezik, annak kötelezően karanténba kell vonulnia.

»» Kattintson ide a legfrissebb hírekért! ««

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!