Szeptember eleje óta először magasabb a gyógyultak száma az aktív fertőzöttekénél

Másolás

Vágólapra másolva

Hosszú idő után először haladta meg a gyógyultak száma az aktív fertőzöttekét Magyarországon. Ez az adat a járvány csökkenő tendenciájának egyik mutatója. A kormányzati koronavírus honlap szombati adatai szerint a gyógyultak száma 163 403, míg az aktív fertőzötteké 153 504.

A járvány első, tavaszi hulláma az adatok szerint május 23-án fordult át csökkenésbe, akkor lépte át a gyógyultak száma az aktív fertőzöttekét. Augusztustól ismét emelkedni kezdett a fertőzöttek száma, és szeptember 7. óta az aktív fertőzöttek száma folyamatosan magasabb volt a gyógyultakénál. Mostanáig.

Egyéb friss adatok:

  • Szombatra 1410 embernél mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 326 688-ra nőtt Magyarországon a beazonosított fertőzöttek száma.
  • Elhunyt 114 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 9781-re emelkedett.
  • 5529 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 402-en vannak lélegeztetőgépen.

A csökkenő számokkal óvatosan kell bánni. Több ország példája azt mutatta, hogy a kijárási korlátozások hatására ugyan visszaesett az új fertőzöttek száma, de azok aztán ismét emelkedésnek indultak. Vannak országok, ahol a grafikonokat nézve már a harmadik járványhullámnál tartanak. Csehországban például a sikeres októberi zárások után ismét szigorítani kellett.

Közben újabb és újabb országokban jelennek meg az elmúlt hetekben azonosított új, gyorsabban fertőző vírusvariánsok. A brit változat Kínában és Kaliforniában, a dél-afrikai pedig Franciaországban is megjelent. Az új vírusvariáns ugyan nem okoz súlyosabb betegséget az emberben, mint az eddigi ismert változatok, a veszélye abban rejlik, hogy sokkal gyorsabban terjed, emiatt gyorsan növelheti meg a kórházi kezelésre szorulók számát, és túlterhelheti az egészségügyi ellátórendszert.

Ez történt Írországban, ahol az utóbbi héten csaknem megkétszereződött a kórházakban kezelt páciensek száma. Az ír kormányfő nemrég arra figyelmeztetett, hogy a gyorsan terjedő vírusvariáns miatt kevesebb idő telik el a fertőzöttek és a kórházakban kezeltek számának emelkedése között. A fertőzöttek száma 7-10 naponként fog megduplázódni, hacsak nem veszik ennek elejét újabb intézkedésekkel.

Olaszország teljes zárlat alatt töltötte a szilvesztert, miközben a járvány kiindulópontjának tekintett, de mára szinte vírusmentes kínai Vuhanban megteltek az utcák. Bulgáriában lazítanak január első hétfőjétől, míg Szlovákiában olyan súlyos a helyzet, hogy szigorításokkal kezdődött az év.

Ha a Telex legfrissebb híreit akarja látni, kattintson ide!

Eddig összesen 80 ezer adag vakcina érkezett Magyarországra, amelyekkel már 21 kórházi oltóponton zajlik az egészségügyi dolgozók oltása. A járvány lassítása és a kórházak teljesítőképessége érdekében továbbra is érvényben vannak az eddigi védelmi intézkedések.

Magyarországra eddig összesen 80 ezer adag érkezett az Európai Unióban egyelőre egyedüliként engedélyezett Pfizer/BioNTech vakcinából. Az oltást elsőként 40 ezer egészségügyi dolgozó kapja meg, a vakcinálás 21 kórházi oltóponton zajlik.

A szerdán érkezett vakcinákat 21 kórházi oltópontra szállították ki: több budapesti kórház mellett Győrbe, Kecskemétre, Szolnokra, Tatabányára, Kaposvárra, Pécsre, Miskolcra, Szegedre, Székesfehérvárra, Debrecenbe, Balassagyarmatra, Szombathelyre, Veszprémbe, Nyíregyházára, Egerre és Békéscsabára.

Az év első felében várhatóan újabb vakcinák kaphatják meg a gyógyszerészeti hatóságok engedélyét, és akkor Magyarországra újabb vakcinák is érkezhetnek, amelyekkel megkezdődhet a lakosság tömeges oltása. A védőoltás ingyenes és önkéntes lesz. , így mindenképpen érdemes rá regisztrálni. A védőoltásra a Vakcinainfó című kormányzati oldalon vagy postai úton lehet regisztrálni. Eddig 600 ezren kérték az oltást.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!