Ír kormányfő: A vírus mutációjának terjedése még a legborulátóbb modelleket is túlszárnyalja

Legfontosabb

2020. december 30. – 22:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Írországban december 31-től bezárják a nem létszükségleti cikkeket árusító boltokat, és meghosszabbítják az iskolai szünetet, hogy feltartóztassák a koronavírus mutációját, amely minden előrejelzésnél gyorsabban terjed, jelentette be szerdán Micheal Martin ír miniszterelnök.

Néhány hete még Írországban volt az egyik legalacsonyabb fertőzési ráta Európa területén, de az utóbbi két hétben a fertőzöttek számának ötnapi átlaga több mint megháromszorozódott, napi 1200 fölé nőtt a járványügyi intézkedések karácsony előtti lazítása miatt, írja az MTI.

Az új vírusváltozat a brit hatóságok szerint mintegy 70 százalékkal fertőzőbb az eddig ismert változatoknál. Az ír miniszterelnök szerint ez az egészségügyi ellátórendszer túlterhelésével fenyeget.

Olyan ütemben terjed, hogy az még a legborulátóbb modelleket is túlszárnyalja. A helyzet rendkívül komoly.

– figyelmeztetett Martin a televízióban közvetített beszédében. A dublini vezetés a karácsony előtti enyhítések után december 22-én újabb korlátozásokat vezetett be, a többi között a bárok és éttermek bezáratásával, illetve utazási korlátozások elrendelésével. Az eredeti elképzelések szerint december 31-ig nyitva maradhattak volna az üzletek, és az otthoni látogatásokat is engedélyezték volna.

Martin azonban szerdán elrendelte a látogatások tilalmát, elejét véve ezzel a szilveszteri buliknak, és öt nappal, január 11-ig meghosszabbította az iskolai szünetet. Az ország legalább egy hónapig fogja fenntartani a szigorítások legmagasabb szintjét, a többi között a nem létszükségleti cikkeket árusító üzletek bezárásával. Az emberek ezen felül indokolt eseteket leszámítva legfeljebb 5 kilométerre távolodhatnak el otthonuktól.

A kormányfő szerint a járvány mostani hulláma eltér az előzőktől abban, hogy kevesebb idő telik el a fertőzöttek és a kórházakban kezeltek számának emelkedése között.

Az ír egészségügyi hatóságok nemrég közölték, hogy az utóbbi héten csaknem megkétszereződött a kórházakban kezelt páciensek száma, míg a fertőzöttek száma 7-10 naponként fog megduplázódni, hacsak nem veszik ennek elejét újabb intézkedésekkel.

Az utóbbi 24 órában rekord mértékben, 1718-cal nőtt a fertőzöttek száma. A csaknem ötmillió lakosú országban eddig 90 157-en fertőződtek meg koronavírussal, akik közül 2226-an hunytak el.

Ahogy korábbi cikkünkben írtuk, a SARS-CoV-2 vírusnak már több mint 12 ezer mutációját tartják nyilván a tudósok. Ezek között viszont kevés olyan van, ami jól tudott volna terjedni az emberek között, sok mutáció amilyen gyorsan kialakult, olyan hirtelen el is tűnt, néhány jellemző vírustörzs felelős a legtöbb megbetegedésért. A Dél-Angliában már szeptemberben is azonosított, SARS-CoV-2 VUI 202012/01 néven futó új mutáns jellemzője, hogy sokkal hatékonyabban terjed, mint a korábbi mutációk, de nem okoz súlyosabb lefolyású betegséget, mint az eddigiek, és nem is marad észrevétlenebb.

Egy brit kutatócsoport még elbírálásra váró tanulmánya szerint az új vírusvariáns azért fertőzhet gyorsabban, mert nagyobb darabszámú vírus található a fertőzöttek légútjában. A mutációt pécsi kutatók is vizsgálják.

A Telex friss híreit itt találja >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!